Kledingbedrijf Patagonia heeft aangekondigd dat ze gestopt zijn met de verkoop van wol, in navolging van PETA’s publicatie van zeer verontrustend videobewijs van wreedheid op fokkerijen die onderdeel zijn van het Ovis 21 netwerk in Argentinië, een leverancier van het kledingbedrijf. Eerder deze week berichtte PiepVandaag hier al over.

Patagonia
Geen veterinaire hulp voor gewonde schapen | Foto: screenshot video PETA

In een verklaring noemde CEO van Patagonia, Rose Marcario, het videomateriaal – waarin medewerkers zijn te zien die op schapen knielen die bij bewustzijn zijn en door hun nek zagen met messen, waardoor ze bloeden en overgeven terwijl ze tegenstribbelen, trappen en hun staart hen en weer slaat – “schokkend”, en kondigde aan dat het bedrijf gestopt is met het inkopen van wol van Ovis 21 en zal geen wol meer kopen totdat het bedrijf zeker is van de “humane behandeling van dieren”.

Terwijl Marcario opmerkte dat sommige schapen werden gedood voor menselijke consumptie, benadrukt PETA dat alle schapen die gebruikt worden voor wol uiteindelijk geslacht worden als ze niet meer bruikbaar zijn – waaronder de schapen die worden geslagen, gegooid en open gesneden tijdens het scheerproces. PETA woordvoerder Tim Zijlstra:

“Onder druk van consumenten die beloofd hebben om alles te begraven, verbranden, terug te geven of weg te geven dat ze hebben van Patagonia en nooit meer wol te kopen, is Patagonia verder gegaan dan alleen excuses maken en zegt nu dat ze geen wol meer zullen inkopen totdat ze bepaalde beloftes krijgen van hun leverancier.

PETA prijst de nieuwe weg die is ingegaan, gezien ‘alle stappen goede stappen zijn’, maar waarschuwt dat als Patagonia verder in de distributieketen zal duiken, ze zullen ontdekken dat wreedheid altijd onderdeel is van wolproductie zoals we gezien hebben in Australië, de VS en nu Argentinië. PETA blijft hoopvol dat met deze verklaring over het leed van dieren die gebruikt worden voor kleding, van krokodillen tot konijnen tot nertsen tot schapen, retailers zullen inzien dat de enige 100 procent humane oplossing het overstappen op compleet veganistische wol is.”

Klacht
PETA US heeft een klacht ingediend bij de Argentijnse overheid waarin ze Argentijnse nationale dierenwelzijnswetten aanhaalt. In PETA’s onthulling is te zien dat lammetjes om hulp mekkeren, naar adem snakken en trapten, zelfs nadat medewerkers hun keel doorzaagden en hun hoofd naar achter duwden, terwijl op enkele meters afstand andere mekkerende lammetjes toekeken.

Scheerders stampten en stonden ook op de benen van schapen, en snel, roekeloos scheren zorgde ervoor dat de dieren met sneden en bloedend achterbleven. De ooggetuige heeft nooit gezien dat schapen veterinaire verzorging kregen voor hun wonden, tenminste een wond was zo diep dat intern weefsel uitstak en het dier naar verluid later stierf. Als ze niet meer gewild zijn, werden oudere schapen in een rij gezet en sommigen werden onderuit gehaald en weggesleept om naar de slacht gebracht te worden.

Persbericht People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)