De dieren hebben gewonnen: eind november is de laatste actieve nertsenfokker in Japan voorgoed gesloten. De nertsenboerderij Otsuka in Niigata was al jaren onder de aandacht van Animal Rights Center Japan. Ze handelde zonder vergunning en overtrad de Invasieve Soorten Wet. Als de huidige wetgeving van kracht blijft, betekent dit een einde van de bontindustrie in Japan.

steenbakkerij
Vergaste nertsen in Nederland | Foto: Animal Rights

Fur Free Alliance (FFA) schrijft in een persbericht:

“Sinds de Invasieve Soorten Wet is het illegaal om nieuwe nertsenfokkerijen te bouwen in Japan. De schade aan de biodiversiteit, veroorzaakt door ontsnapte nertsen uit pelsdierfokkerijen, is de afgelopen jaren een groot probleem geworden. De verordening beperkt het fokken van invasieve soorten zoals de nerts, wasbeer en beverrat uitsluitend tot wetenschappelijke en educatieve doeleinden. De sluiting van nertsenfokkerij Otsuka maakt hiermee regelrecht een einde aan de Japanse bontproductie. Deze fokkerij was namelijk de enige overgebleven bontboerderij in Japan.”

In 2015 heeft Animal Rights Center Japan nog gesignaleerd dat er een groot gebrek was aan dierenwelzijn bij de fokkerij. Ook waren er meerdere gevallen van ontsnapte nertsen bekend. Na een nieuwe waarschuwing heeft de fokker besloten om zijn fokkerij te sluiten. De vraag naar moreel verantwoorde kleding is één van de redenen voor de daling in de nationale bontproductie, en mede daarom was volgens de fokker zijn bedrijf niet langer ‘economisch rendabel’. Volgens de FFA is de invoer van bont in Japan sinds 2006 met zo’n 80% gedaald.

Deze klinkende overwinning in Japan is een teken dat er een verschil gemaakt kan worden en hopelijk behoort de gehele bontproductie snel tot het verleden.

Bronnen: Fur Bearers, Fur Free Alliance, Bont voor Dieren ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen