De leider van een groep Britten met een zeer wrede hobby heeft 20 weken gevangenisstraf gekregen. Zijn bende organiseerde gevechten tussen honden en wilde dieren, waarbij meerdere dieren op vreselijke wijze werden omgebracht en de overlevenden ernstig gewond raakten.

bende
De bende liet doodsbange vossen aan hun lot over tegen honden | Foto: RSPCA

Gevechten met dieren
Georganiseerde gevechten met dieren komen nog geregeld voor. Gevechten tussen pitbullachtige honden bijvoorbeeld worden, hoewel ze verboden zijn, ook in ons land nog gehouden. Hanengevechten vinden in diverse landen plaats, waaronder in Mexico en op Bali. En laten we zeker het stierenvechten niet vergeten.

In Groot-Brittannië komt het voor dat mensen worden betrapt die hun honden, vaak terriërs, op dassen afsturen: ‘badger baiting’. Of dat aan een dassenburcht naderhand te zien is dat er een hevig gevecht heeft plaatsgevonden. Ook dit is uiteraard verboden.

Gevangenisstraf en houdverbod
In het graafschap Devon is nu een bende van 11 mannen veroordeeld die dierengevechten organiseerde. De 41-jarige leider, Graham Coombes, heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 20 weken. Ook mag hij de rest van zijn leven geen honden meer houden.

De rechtbank in Plymouth beoordeelde bewijsmateriaal waaruit bleek dat Coombes en zijn maten een hond en een vos in een kooi opsloten, waarbij de twee dieren vochten tot de vos dood was. Ook lieten zij honden vechten met dassen, een hert en een varken. Honden die bij de gevechten gebruikt werden bleken mishandeld te worden en kregen geen verzorging bij verwondingen die vaak zeer ernstig waren.

Harteloos
Rechter Diana Baker refereerde aan foto’s van een hond waarbij de bek en nek open waren gereten door een das toen ze tegen Coombes zei:

“Je bent de leider van georganiseerde jachtpartijen op en het doden van dieren en had totaal geen oog voor het welzijn van deze dieren. Je hebt gefilmd en was duidelijk enthousiast over wat je zag.”

Coombes kreeg als leider de hoogste straf opgelegd. Zijn medeplichtigen werden ook veroordeeld en kregen straffen variërend van gevangenisstraf en/of een hondenhoudverbod van een aantal jaar tot een taakstraf.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde