Russische en Chinese onderzoekers hebben door middel van cameravallen ontdekt dat zeker 19 Amoertijgers en 15 Amoerluipaarden met enige regelmaat de grens tussen beide landen oversteken. Dat werd bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in China van Noordoost-Aziatische landen (NEASPEC).

Amoerluipaarden
Amoerluipaard | Foto: WNF

Sinds 2014 wordt er onderzoek gedaan naar de bewegingen van deze zeldzame dieren. Sommige dieren hebben volgens Alexei Kostyria van WNF Rusland een dubbele nationaliteit:

Rusland is het enige land van waaruit tijgers en luipaarden naar China gaan. We hebben ontdekt dat sommige dieren meer dan 10 keer de grens overstaken, maar ze blijven bijna nooit permanent in China.”

De onderzoekers zijn zeer geïnteresseerd in die zeldzame gelegenheden dat tijgers en luipaarden wel in China blijven. Er zijn twee jonge tijgers en twee jonge luipaarden die vanuit Rusland de grens naar China zijn overgestoken en sindsdien alleen nog op Chinese cameravallen zijn waargenomen.

Het migratiegedrag van de dieren laat volgens Kostyria duidelijk zien dat de Chinezen nog veel moeten doen om het –oorspronkelijke- leefgebied van de bedreigde dieren te verbeteren:

“Wij hebben goede hoop dat een gepland nieuw nationaal park in China hieraan een waardevolle bijdrage zal leveren.”

Ook in de provincie Primorsky (het uiterste zuidoosten van het Russische Verre Oosten) worden nieuwe beschermde gebieden aangewezen zoals Komissarovsky dat grenst aan het Chinese natuurreservaat Fenghuashan.

De verwachting is dat ook aan de Chinese kant waarnemingen van de dieren gaan toenemen nu er ook een toename is te zien in de bossen van het Russische verre Oosten. WNF maakte vorig jaar bekend dat in het Russische nationaal park “Land van het Luipaard” het aantal Amoerluipaarden door gerichte natuurbescherming bijna is verdubbeld sinds 2007.

In hetzelfde park was het zelfs een waar feest in mei toen meer dan 16 jonge luipaarden werden geteld!

Bron: WNF ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.