Operation Waltzing Matilda, Antarctica Whale Defense Campaign, 2009-2010
Erwin Vermeulen (foto: Sea Shepherd)

Het voorarrest van de Nederlandse Sea Shepherd vrijwilliger, die vrijdag in Japan werd gearresteerd omdat hij een Japanse dolfijnenjager zou hebben geduwd, is met tien dagen verlengd. Dat meldde de zus van vrijwilliger Erwin Vermeulen maandag.

Vermeulen werd gearresteerd terwijl hij foto’s probeerde te maken van het transport van dolfijnen in het Japanse Taiji. Zijn familie heeft nog niet met hem gesproken omdat hij niet mag telefoneren.

“Maar we hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag begrepen dat het goed met hem gaat. Hij krijgt nu ook aangepast eten. Omdat hij veganistisch is, had hij in het begin niet gegeten”, aldus zijn zus.

Ze zegt verder dat hij een lokale advocaat heeft geweigerd. “Sea Shepherd zoekt een andere Japanse raadsman van wie ze zeker weten dat hij de walvis- en dolfijnenbeschermers goed gezind is.”

Ieder jaar vindt in Tajii een dolfijnenjacht plaats. Japan geeft 23.000 vergunningen af aan kustplaatsen om dolfijnen te slachten. Een aantal levende dieren wordt verkocht aan aquaria wereldwijd. Vermeulen was op eigen kosten naar Japan gereisd. Volgens zijn zus hield hij vreedzaam toezicht op het transport en wilde hij alleen beeldmateriaal krijgen.

Bron: ANP