Foto: Ongehoord

ONGEHOORD heeft schokkende beelden gepubliceerd van de Nederlandse vleesindustrie. Een onderzoeksteam filmde en fotografeerde in konijnenhouderijen, zonder de fokkers van te voren in te lichten. Dit nieuwe onderzoek toont aan dat de levensomstandigheden van vleeskonijnen veel slechter zijn dan gedacht. Zowel het nieuwe welzijnsplan van de konijnenhouders, als het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming, blijken weinig verbetering voor de konijnen te bieden.

ONGEHOORD publiceerde de video’s en foto’s vandaag op de website, www.achtergeslotendeuren.org. Nooit eerder werd er onaangekondigd gefilmd in Nederlandse konijnenhouderijen. Het onderzoek beslaat 10% van de Nederlandse konijnenhouderijen.

Het beeldmateriaal toont opeengepakte dieren met wonden, tumoren, vergroeiingen, hersenontsteking, diarree en andere aandoeningen. De stallen zijn vies en op alle onderzochte bedrijven liggen dode dieren tussen de levende. Een konijnenhouder uit Kelpen-Oler kreeg een Beter Leven Ster van de Dierenbescherming. Nu blijkt echter dat het merendeel van zijn vleeskonijnen gehouden wordt onder exact dezelfde omstandigheden als bij reguliere bedrijven. Ook het nieuwe welzijnsplan, door de sector zelf opgesteld, blijkt niets voor de konijnen te verbeteren.

Deze zomer publiceerde ONGEHOORD ook al een onderzoek naar de varkenshouderij. De organisatie is van mening dat het produceren van diervriendelijk onmogelijk is. “In de vleesindustrie zal een konijn nooit een hol kunnen graven of gras grazen,” zo verklaart de organisatie op haar website. Het eerdere onderzoek naar varkens toonde al aan dat de verschillende keurmerken, zowel van de Dierenbescherming als van de sector zelf, niets verbeteren voor de varkens. “Nu dezelfde conclusie over de konijnenindustrie getrokken wordt, is duidelijk dat diervriendelijk vlees niet bestaat”.

Een anonieme vrijwilliger van het onderzoeksteam: “De eerste keer dat we binnen kwamen, stonden de tranen in mijn ogen. Al die vragende ogen, de wonden, de dode dieren, konijnen die zichtbaar pijn hebben, ik vind dat nog steeds moeilijk om te zien. Ik hoop echt dat mensen stoppen met het eten van vlees, nadat ze deze beelden zien.”

Aankomende woensdag presenteert ONGEHOORD het onderzoek aan het winkeld publiek in Amsterdam met een confronterende actie.

Bekijk de video hieronder:


Bron: ONGEHOORD