Operation Waltzing Matilda, Antarctica Whale Defense Campaign, 2009-2010
Erwin Vermeulen (foto: Sea Shepherd)

Een medewerker van het Dolphin Resort Hotel beschuldigt Erwin ervan hem te hebben geduwd. De politie heeft Erwin direct in de boeien geslagen en hem meegenomen naar het politiebureau waar hij tot nu toe nog steeds vast wordt gehouden. Zijn verzoek om een advocaat is afgewezen en hij mag geen bezoekers en ook geen mensen van de Nederlandse ambassade ontvangen. Volgens de Japanse wet kan hij 28 dagen vastgehouden worden alvorens contact te mogen hebben met een advocaat.

De arrestatie lijkt vooraf te zijn afgesproken omdat Erwin, volgens de aanwezigen aldaar, niemand heeft geduwd. De politie kwam simpelweg aan en nam hem zonder eerst te ondervragen meteen mee.

Uit compassie voor de dolfijnen die worden afgeslacht in Taiji, reisde Erwin op eigen kosten naar Japan om zich daar aan te sluiten bij de Cove Guardians. Dit is het tweede jaar dat Sea Shepherd deze campagne doet en momenteel is deze campagne halverwege. Het is duidelijk dat Operation Infinite Patience de Japanse dolfijnenslachters op de zenuwen werkt.

Omdat de campagne plaatsvindt in Japan zelf, is er een andere aanpak nodig en geduld is hierin de sleutel tot succes. Het doel van de Cove Guardians is om voortdurend aanwezig te zijn, verslag uit te brengen van de activiteiten, de wacht te houden en constant de dolfijnenslachters te confronteren met hun aanwezigheid, elke dag weer. Elke Cove Guardian is zich bewust van de vredige aard van deze campagne en dat elke stap gezet dient te worden binnen de grenzen van de Japanse wet. Vorig jaar waren de Cove Cuardians gedurende zes maanden aanwezig en dit jaar waken zij sinds 1 september over de dolfijnen van de Cove.

Vorig jaar heeft de aanwezigheid van de Cove Guardians geresulteerd in een halvering van het aantal gedoodde dolfijnen en ook dit jaar is dit aantal al afgenomen en zijn er tot nu toe veel dolfijnen gered.

Volgens Sea Shepherd grijpen de authoriteiten elke kans aan om Sea Shepherd te verbannen uit Taiji en zullen de Cove Guardians daarom de Japanse wet nooit overtreden. Erwin Vermeulen ook niet.  “Hij is gewoon met voorbedachte rade beschuldigd van het zogenaamd overtreden van de wet. Welke overtreding hij dan precies heeft begaan, wil de Japanse poltie niet zeggen. Alles dat wij weten is dat Erwin is gearresteerd toen hij foto’s aan het maken was van dolfijnen toen hij werd benaderd door de politie, die hem vervolgens in de boeien sloeg en meenam naar het Wakayama Prefecture politiebureau. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen”, zo vermeldt Sea Shepherd op de officiële website.

Toen onlangs Cove Guardian Rosie Kunneke werd lastig gevallen door een visser in Taiji, werd haar belager alleen ondervraagd en direct daarna weer vrij gelaten. “Er wordt duidelijk een dubbele standaard gehanteerd als het gaat om navolging van de wet met betrekking tot de Cove Guardians. De spanningen lopen op in Taiji en de politie wil duidelijk testen wat de publieke reactie op deze arrestatie zal zijn voordat zij een stap verder gaat,” aldus Sea Shepherd.

Bron: Sea Shepherd