Volgens de Verenigde Naties wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zwaar wapentuig bij de illegale jacht op olifanten in delen van Afrika. De VN luidt de noodklok omdat in sommige landen de situatie zo ernstig is dat het leger ingezet moet worden in de strijd tegen de stropers. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Kameroen.

Olifant Afrika
Foto: Arno Meintjes Wildlife via Compfight cc

Volgens VN-chef Ban Ki-moon beschikken stropers over ‘steeds geavanceerdere en zwaardere wapens’, mogelijk afkomstig uit Libië.

Voor gewapende groeperingen geldt ivoor mogelijk als de belangrijkste inkomstenbron. Zo ook voor het beruchte Verzetsleger van de Heer (LRA van Joseph Kony). Helaas stijgt de vraag naar ivoor vanuit Azië nog steeds waardoor de illegale jacht op olifanten ook maar toe blijft nemen.

Begin mei werden bijvoorbeeld zeker 26 olifanten in de Centraal Afrikaanse Republiek afgeslacht door stropers. En half maart vond in het Zuiden van Tsjaad in Afrika, een ware slachtpartij plaats. Stropers hebben daar in een week tijd maar liefst 86 olifanten om het leven gebracht. Onder hen waren 33 zwangere vrouwtjes.

Jaarlijks worden er volgens WNF 30.000 olifanten afgeslacht voor hun ivoor.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl