Zweedse meubelgigant Ikea kan rekenen op forse kritiek in eigen land en daarbuiten nadat is gebleken dat Swedwood, onderdeel van de Ikea groep, de oerbossen in het noorden van het Russische Karelia kapt om de meubelfabriek te voorzien van grondstof voor Björns en Billy’s.

Ikea
©cc mr.beaver

Milieu-organisaties zeggen dat de kap eeuwenoude en unieke bossen volledig vernietigen zal.

Hout is de primaire grondstof  voor vele van de Ikea producten. Ruim 60% van de producten die aangeboden worden in de winkels, maar liefst 300 vestigingen wereldwijd, bevatten hout.

Sinds jaar en dag claimt Ikea onder andere onder de slogan “We Love Wood” alleen gebruik te maken van hout wat zowel economisch, sociaal als milieu-technisch duurzaam wordt verkregen. Recente rapporten en onderzoeken in eigen land hebben korte metten gemaakt met die claims en het naar het land der fabelen verwezen. De Zweedse publieke omroep heeft in een onderzoeksrapport laten zien dat Swedwood alleen vorig jaar al verantwoordelijk was voor de kap van 566 hectare bos, waarbij duurzaamheid ver te zoeken was.

Swedwood website
Swedwood website

Olga Ilina, hoofd bosbeheer bij het NGO SPOK zegt:

“We have a (limited) amount of old-growth forest in the north of Russian Karelia with high conservation value. Ikea says they don’t operate in old-growth forests but it is not true.”

Ilina zegt dat er op dit moment nog maar 10% van het oerbos in Karelia over is.

De Global Forest Coalition, een alliantie van verschillende NGO’s afkomstig uit 40 verschillende landen veroordelen de praktijken van Ikea in Rusland.

De Zweedse afdeling van natuurbeschermingsorganisatie Protect the Forest heeft vastgesteld dat Ikea via Swedwood in Karelia bomen heeft gekapt die wel 200 tot 600 jaar oud waren. Iets wat enorme gevolgen heeft voor het ecosysteem. De bossen van Rusland vormen samen met de tropische regenwouden rond de evenaar de longen van de wereld. Deze bossen zetten enorme hoeveelheden kooldioxide om in zuurstof en herbergen duizenden unieke plant- en diersoorten.

In het rapport van Protect the Forest valt ook te lezen dat Swedwood gecertificeerd is door het internationale Forest Stewardship Council, wat duurzaam bosbeheer zou moeten garanderen. Op papier zijn de regels van het FSC streng, in de praktijk blijkt dat anders, zo zei Andrei Ptichnikov, algemeen manager van FSC Rusland tegen een Zweedse journalist:

“You can’t say that FSC can protect all forests. If we (claimed) to protect every tree, no company would (register) with FSC. It is not realistic. It is always a compromise.”

In een reactie op de claims van de verschillende milieu- en natuurorganisaties heeft Ikea via Anders Hildeman, die “forest manager” is bij het concern, laten weten:

“We will continue to work according to the principles that we agreed on together with Russian environmental organisations like SPOK. Our goal is to develop and improve forest management. Swedwood has played an important role in the advancement of forestry in Karelia.

Ook vindt hij dat de FSC certificering van Ikea aangeeft dat het veilig is aan te nemen dat er ook sprake is van duurzaam bosbeheer.

Ilina zegt op haar beurt:

“Swedwood operates in a better way than local Karelian companies but we think they can do much better considering their resources. They could plan their forestry better and make it more ecologically friendly. They should log secondary forests that are not so valuable instead of virgin forestry. Ikea has the means to do this.”

Karelia
©FSC-Watch

Volgens de financiële rapporten bedroeg Ikea’s winst in de periode 2000 tot 2008 ruim 30 miljard euro. Ikea heeft dus zeker de middelen en mogelijkheden aan duurzaam bosbeheer te doen en de oerbossen van Karelia met rust te laten.

Duits actualiteitenprogramma over Ikea (Engelse ondertiteld), via FSC-Watch

Bron ©PiepVandaag.nl