Er verandert wat voor sportvissers in de stad Amersfoort. Hengelsportvereniging Amersfoort en de gemeente hebben een nieuwe huurovereenkomst voor het (vis)water in de stad getekend. Zo wordt er vanaf 1 januari niet meer gevist met weerhaken en loodhoudende gewichten van boven de 15 gram Het gebied waar gevist mag worden in de gemeente wordt niet uitgebreid.

in Amersfoort
Vissen met weerhaken stopt in Amersfoort | Foto: publiek domein

Aanleiding voor de nieuwe afspraken is het aflopen van de huidige overeenkomst op 31 december. Wethouder Johnas van Lammeren (dierenwelzijn en duurzame leefomgeving):

“In het coalitieakkoord hebben we aangegeven dat het belangrijk is dat deze nieuwe afspraken er komen. De hengelsport heeft veel invloed op het welzijn van vissen. Weerhaken veroorzaken leed voor dieren en het is goed dat de vereniging hier mee wil stoppen. Het was tijd om op een aantal fronten met elkaar de afspraken te vernieuwen en daar heeft de Hengelsportvereniging Amersfoort constructief over meegedacht. Samen met de hengelsportvereniging zijn we nu de eerste gemeente in Nederland die het gebruik van weerhaken beëindigen. Een belangrijke stap om Amersfoortse wateren diervriendelijker te maken is hiermee gezet.”

Verbod bestrijdingsmiddelen Amersfoort

De afspraken gelden voor wateren die verpacht worden door de gemeente aan de hengelsportvereniging. Enkele andere nieuwe afspraken die zijn gemaakt gaan over visevenementen, het onttrekken en uitzetten van vissen en het vangen van aasvissen. Ook is er een verbod op gebruik van bestrijdingsmiddelen in gemeentelijke wateren vastgelegd en zijn er afspraken over het gebruik van leefnetten. En op alle visbeheerplannen die de hengelsportvereniging maakt zal voortaan een ecologische toets worden gedaan door de gemeente.

Bron:

  • Persbericht Gemeente Amersfoort

©AnimalsToday.nl