Vlak voor zijn vertrek in januari zag toenmalig President Trump van de Verenigde Staten kans om het jachtverbod op de grijze wolf op te heffen. Sindsdien trekken staatsoverheden en jagersverenigingen ten strijde tegen dit magnifieke dier in een poging de zich herstellende populaties te minimaliseren. In Idaho is vorige week een wet aangenomen die leidt tot de moord op 90 procent van de plaatselijke roedels, oftewel ruim 1.000 dieren. Alleen de gouverneur kan de wet nu nog tegenhouden.

grijze wolf
Uitroeiing van de grijze wolf in de VS nu wettelijk toegestaan | Foto: publiek domein

Wolven in Idaho

Het totaal aantal grijze wolven in Idaho wordt geschat op 1.556. Nu de voorstanders van het besluit menen dat er in Idaho plek is voor een maximaal aantal van 15 roedels – een roedel bestaat uit gemiddeld 10 individuele dieren – leidt een simpele rekensom tot de conclusie dat er dus ruim 1.000 dieren ‘te veel’ zijn. En de kans dat de wet wordt aangenomen is vrij groot, omdat de Republikeinen in deze staat verreweg in de meerderheid zijn. Republikeinen hebben keer op keer bewezen voor jagen en wapens te zijn, ze hebben daarentegen veel minder met dierenrechten en natuurbehoud.

Honderden dieren gedood

Het is een dieptrieste en schandalige ontwikkeling voor de grijze wolf, tot 4 januari 2021 beschermd onder de Endangered Species Act. Naast Idaho is ook Wisconsin actief te werk gegaan, en heeft onder zware druk van de aan Trump gelieerde Jagersbond, een wolvenjacht georganiseerd. Dit leidde tot de moord op 216 wolven binnen een tijdsbestek van slechts 60 uur. Wolvenexperts schatten dat door illegale jacht en stroperij nog zo’n 115 dieren extra het leven hebben gelaten.

Ruim 200 wolven gedood tijdens jachtseizoen in Wisconsin

Jagen zonder limiet

In Montana is een wet aangenomen waardoor jagers uit openbare middelen vergoed kunnen worden voor de door hun gemaakte kosten. South-Dakota staat jacht en de plaatsing van vallen toe in een poging de wolf buiten de grens te houden. Maar Idaho gaat verder. Na afkondiging van de wet mogen jagers op alle mogelijke manieren jagen, dus ook met inzet van aas(dieren), nachtverlichting en elektronische lokroepen. Het aantal wolven dat gedood mag worden is onbeperkt, er is geen jaarlijks quotum of ander plafond ingesteld. De Raad voor de Uitroeiing van Wolven krijgt drie keer zoveel budget om beroepsjagers aan te trekken die het hele jaar rond wolven mogen doden en vangen, op openbaar en op particulier grondgebied.

Dreiging voor andere soorten

Niet iedereen is Idaho staat achter de plannen. De Vis- en Wild Commissie is bijvoorbeeld van mening dat de grijze wolf ‘integraal onderdeel uitmaakt van het ecosysteem waar hij uit voort is gekomen’. Waar velen de wolf zien als een dreiging voor jacht en veebedrijven, heeft de wolf in het gebied juist bijgedragen aan een stabiele en weerbare elandenstand. De Vis- en Wildcommissie is bang dat de wet een gevaarlijk precedent schept, want wat let de wetgever om ook andere dieren af te willen schieten?

“Wij hebben biologen in dienst, maar die zie je bij de wetgever niet.”

Product moet worden vergoed

Garrick Dutcher, programmadirecteur van Living with Wolves:

“Van de 2,5 miljoen runderen in Idaho, worden er jaarlijks minder dan 200 door wolven aangevallen. In 2020 zelfs maar 84. Er sterven meer runderen door slecht weer, coyotes, kraamproblemen of ziektes.”

De voorzitter van de Idaho Vee Vereniging Mulroney ziet dit anders:

“Een door een wolf gedood rund is gelijk aan een door een dief gestolen product op de fabrieksband. Dat moet worden vervangen en dat kost geld. En niet alleen het item zelf, maar ook de tijd en moeite die met het vervangen gepaard gaan. Plus de stress en de vertraging die optreden in het productieproces als geheel.”

Terug bij af

De discussie duurt voort, maar intussen is de grijze wolf weer terug bij af. Amaroq Weiss, wolvenadvocaat bij het Centre for Biological Diversity:

“De politieke krachten die sinds jaar en dag strijden tegen de natuur, zijn nooit weggeweest. Hun enige streven is het om alle vooruitgang die geboekt is in behoud van biodiversiteit ongedaan te maken, en als het maar enigszins kan, de wolf voorgoed uit te roeien.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée