Onlangs strandde een griend aan de Ierse kust tussen Laytown en Gormanston in county Meath. Direct na ontdekking organiseerden de lokale hulpdiensten een reddingsactie, waarbij ook het Ierse leger werd ingeschakeld.

Gestrande walvis
Foto:: adrien2008 via Compfight cc

Terug naar zee

Het 2500 kilo zware dier werd door een buurtbewoner ontdekt die direct contact opnam met de hulpdiensten. Deze coördineerden een reddingsplan, om het verwarde dier terug naar open zee te helpen. Naast het leger waren mensen van de Boyne Fishermans Rescue and Recovery Service (BFRRS) en bemanningsleden van de kustwacht en reddingsboten van Skerries betrokken bij de actie. Na vlot te zijn getrokken werd de walvis met een reddingsboot naar dieper water geleid. Robbie Farrell van de BFRRS vertelde aan het lokale radiostation LMFM dat de succesvolle operatie circa twee uur duurde.

Tweede griend

Helaas werd later verderop aan de kust, bij Mornington, ook een griend aangetroffen: dit dier was gestorven. Het jonge mannetje was bijna 5 meter lang en lag vlakbij de zeedijk aan de monding van de Boyne rivier. Kustwachtbeambten en een ranger van de National Parks & Wildlife Service waren ter plaatse. Of het dier op zee is gestorven en aangespoeld, of is overleden na stranding weet men niet. Een dierenarts heeft het karkas onderzocht, waarna het dier langs de waterlijn is begraven.

Redding is het doel

In Ierland stranden geregeld walvisachtigen als dolfijnen, bruinvissen en walvissen. De Ierse hulpverleningsdiensten hebben hier ervaring mee en werken samen met maar één doel: redden van het dier in nood. Ook al was de op Texel gestrande bultrug Johannes/Johanna een flink stuk groter dan een griend of dolfijn, wellicht was ze beter af geweest als ze aan de Ierse kust was aangespoeld.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde