Naar schatting 400 tot 450 kalveren zijn omgekomen bij een uitslaande stalbrand in het Brabantse Haps, in de gemeente Cuijk. Het vuur brak gisteravond rond 21 uur uit en sloeg snel om zich heen. Zo’n 100 kalfjes konden gered worden door de brandweer, anderen zijn ternauwernood ontsnapt aan het vuur en liepen rond met brandwonden. Volgens ooggetuigen hebben twee dierenartsen ter plekke een aantal gewonde dieren uit hun lijden verlost.

Stalbrand in Haps kost ruim 400 kalveren het leven | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Over de oorzaak van de brand wordt nog gespeculeerd, maar bekend is dat er kort voor het uitbreken van de stalbrand bij het veebedrijf Agri BV aan de Dorsheseweg in Haps laswerkzaamheden uitgevoerd werden, alleen wil en kan de brandweer daaraan zonder nader onderzoek nog geen conclusies verbinden.

Onderstaande beelden werden gefilmd door 1037 Against Animal Cruelty:

 

Helft niet gered
Agri BV heeft in totaal 3 stallen en die huisvesten bij elkaar zo’n 1000 kalveren. Ruim de helft van de dieren kon dus niet aan het vuur ontsnappen. De overige kalveren werden wel op tijd gered, maar er zijn ook dieren aangetroffen met blaren en brandwonden die zelf wisten uit te breken. Sommige kalfjes zochten verzachting tegen de pijn in het water van een sloot. Zij zijn er door omstanders weer uitgehaald. Andere ooggetuigen zeggen dat er op een bepaald moment twee dierenartsen rondliepen die vermoedelijk een aantal dieren heeft afgemaakt om ze uit hun lijden te verlossen. Maar omdat het publiek op afstand werd gehouden is daarover nog geen duidelijkheid.

Omroep Brabant maakte deze reportage:

 

‘Verschrikkelijk’
Vanzelfsprekend wordt er in de reguliere media vooral aandacht besteed aan het verdriet van de familie en de financiële schade, en is er opluchting dat er geen asbest is vrijgekomen. Burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Cuijk bezocht de rampplek om steun te betuigen aan de familie, die volgens hem stond te ‘shaken’. Niet gemeld wordt of hij een opmerking heeft gemaakt over hoe vreselijk het is dat er zoveel dieren zijn omgekomen:

“De familie was enorm verrast over hoe snel de brand uitbrak en uitbreidde. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.”

 

Schuldig
De familie moet inderdaad de schrik van zijn leven gehad hebben. Maar ruim 400 van de dieren waarvoor ze de zorg hadden zullen nooit meer ergens van kunnen schrikken na de zoveelste stalbrand, waarbij met de juiste voorzieningen, zoals een sprinklerinstallatie, wellicht veel minder dieren een afschuwelijke dood hadden ondergaan.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar wel is glashelder dat stalbranden dankzij aanvullende maatregelen met een politiek besluit teruggedrongen kunnen worden. Echter, dat vond een meerderheid in de Tweede Kamer vorig jaar niet nodig, die daarmee medeschuldig is te noemen aan de enorme hoeveelheden dode dieren door stalbranden.

Bronnen: Omroep Brabant, De Gelderlander, De Telegraaf ©AnimalsToday.nl Bart van Riel