In de Colombiaanse hoofdstad Bogota vond deze week een bijzondere redding plaats. Een baby brulaap werd gevonden in en gered uit een vuilnisbak in de stad. Het dier zat in een plastic zak. Het gedumpte dier maakte geen schijn van kans om zelf uit de plastic zak en de vuilnisbak te komen.

baby brulaap
Baby brulaap uit vuilnisbak gered in Colombia | Foto: Secretaria de Ambiente de Bogota

Mensen belden naar de Secretaria de Ambiente de Bogotá (milieudienst van Bogota) met de melding dat het aapje zich in de vuilnisbak bevond. Onmiddellijk werd er actie ondernomen om het dier te redden. Het diertje was onderkoeld geraakt. Het werd al snel duidelijk dat het dier gewend is om met mensen samen te leven: hij eet alleen bereid voedsel én zoekt naar ruimtes zoals een badkamer of toilet om zijn behoeftes te doen.

Omdat het hier om een wild diersoort gaat, zal het aapje naar een rehabilitatiecentrum gaan met als doel het dier klaar te stomen voor een leven in de wildernis. Hopelijk zal dit ook daadwerkelijk lukken. In ieder geval bevindt het baby brulaapje zich nu in goede handen!

volwassen brulaap
Een volwassen brulaap | Foto: Anita363 Flickr via Compfight cc

De illegale handel in wilde dieren is helaas een onderwerp dat veel aandacht vraagt van de milieudienst van Bogota. In de afgelopen vijf jaar werden er in de Colombiaanse hoofdstad meer dan 21.000 wilde dieren in beslag genomen.

In Colombia is het verboden om wilde dieren te houden of te verhandelen. Dergelijke praktijken kunnen leiden tot het opleggen van gevangenisstraffen tot negen jaar en forse boetes. De straf kan hoger uitvallen als het dier tot een bedreigd diersoort hoort. De Colombiaanse regering voert een hevige strijd om de wilden dieren in het land te beschermen.

Bronnen: El Espectador, wradio ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer