Toen Kees van der Klauw uit het Drents-Friese Wold een jonge buizerd vond die uit zijn nest was gevallen wist hij dat hij iets moest doen om het diertje te helpen. Hij zette alles op alles om zo goed mogelijk een echt nest na te bouwen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

buizard
Man redt jonge buizerd door nest na te bouwen | Foto: ianpreston Flickr via Compfight cc

De jonge buizerd is naar schatting 6 tot 8 weken oud en werd door van der Klauw gevonden op de grond naast de boom waarin het nest van de ouders zit. Op de grond zouden de overlevingskansen van het jong bijzonder klein zijn geweest omdat hij daar een gemakkelijke prooi voor roofdieren is. Vader- en moeder-buizerd bleven hem wel voeden en lieten muizen achter op de grond, maar het jong wist daar nog geen raad mee.

Deskundig advies
Op advies van roofvogeldeskundige Rob Bijlsma heeft van der Klauw naar eigen zeggen op gevoel het nest zo nauwkeurig mogelijk nagebouwd. Hij had het jong ook naar een vogelopvang kunnen brengen, maar daar had het niet van de ouders kunnen leren jagen en zouden zijn overlevingskansen in het wild na vrijlating niet groot zijn geweest.

“Rondom de boomstam onder het nest heb ik plastic bevestigd zodat de boommarter er niet langs kan. Over het nest hangen takken zodat het jong beschut zit voor andere roofvogels als de havik.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Eind goed…
Van der Klauw heeft na het bouwen van dit prachtige nest, dat dankbaar door de buizerd in gebruik is genomen, ook de taak op zich genomen het diertje te voeden tot het kan vliegen. Dat zal nog twee à drie weken duren en dan kan het zelf terug naar de ouders vliegen. Iedere ochtend en avond brengt van der Klauw dode muizen naar het nest. De buizerd weet daar inmiddels wel raad mee en dankzij de creativiteit en zorgzaamheid van deze bijzondere meneer komt het verhaal van deze jonge vogel tot een goed einde.

Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma