Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een houdverbod, cel- en taakstraffen geëist in de rechtszaak tegen de vier uit Amersfoort, Soest en Zeist, die verdacht worden van het organiseren van hondengevechten. De aanklacht tegen de drie mannen en een vrouw  gaat uit van ieder geval 7 hondengevechten met zeker 14 honden. De verdachten staan in Amsterdam voor de rechter.

taakstraffen
Houdverbod, cel- en taakstraffen geëist tegen organisatoren hondengevechten | Foto (illustratief): publiek domein

RTL Nieuws meldt dat de geëiste straffen variëren van maximaal 9 maanden achter tralies tot minimaal 100 uur taakstraf. Voor Batikan Y. eis het OM 9 maanden cel en voor Stephanie B. 6 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Voor Dogukan Y. wil het OM een taakstraf van 240 uur en 100 uur voor Daniël van der W..

Houdverbod

Het OM heeft ook een houdverbod geëist voor alle verdachten, waardoor ze geen honden meer mogen hebben. Dat is niet onbelangrijk, omdat Batikan Y. alweer een nieuwe hond heeft en Stephanie B. zelfs twee. Tijdens de zitting vertelde Y. dat hij het “onterecht” zou vinden als zijn hond werd afgenomen. B. wil haar honden het liefst “dichtbij” zich houden.

Tegelijk werd erkend dat ze georganiseerd honden hebben laten vechten, totdat de dieren ernstig gewond waren en er een winnaar uitgeroepen kon worden. Met harde muziek werd het piepen en janken van de vechtende dieren overstemd, vooral dat van de verliezende hond. Natuurlijk toonden zij ook berouw in de rechtbank in Amsterdam, hoewel het geld niet stonk. De inzet bedroeg volgens RTL Nieuws 500 tot 3000 euro.

RTL-verslaggever Geert Gordijn vertelt op Twitter:


Beelden van zo’n illegaal gevecht belandden in 2016 anoniem op een usb-stick in de brievenbus van de wijkagent. Later volgde nog een anonieme tip dat er in Amersfoort vaker hondengevechten plaatsvonden. In het najaar van 2016 werden de verdachten aangehouden en tevens 25 honden in beslag genomen, waarvan 16 geëuthanaseerd zijn wegens gedragsproblemen. Er volgden drie jaar strafrechtelijk onderzoek, waarbij schokkende beelden van bloedige gevechten en privécommunicatie in app-gesprekken nauwlettend werden bestudeerd, om een aanklacht met bewijzen te kunnen omlijsten.

Eind oktober zal de rechtbank uitspraak doen en weten we of de verdachten hun cel- en taakstraffen krijgen, waarbij het houdverbod misschien wel het belangrijkste is. Mensen die (strafrechtelijk) niet op verantwoorde wijze met dieren omgaan horen niet langer de vrijheid te hebben om dieren te mogen houden.

Anonieme tip?

Nooit eerder stonden in Nederland mensen voor de rechter wegens het organiseren van hondengevechten. Maar net zoals in Amersfoort zoemen er al jaren geruchten dat ze overal, her en der in het land georganiseerd worden, alleen tot op heden zonder bewijs.

De anonieme tip en een video op een usb-stick brachten deze zaak aan het rollen. Daarom vragen wij – House of Animals en Animals Today – om het bij de politie te melden wanneer je iets weet over deze schimmige wereld. Wil je dat liever anoniem doen of niet bij de politie, dan mag dat ook via ons: redactie@animalstoday.nl. Wij geven nooit privégegevens door aan derden, maar zorgen wel dat er iets met je informatie gebeurt.

  • Lees ook:

Rechtszaak: Illegale hondengevechten ook in Nederland georganiseerd

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel