De provincie Utrecht gaat de komende drie jaar 1200 verwilderde katten vangen. Het afschieten van de zwerfkatten werd afgelopen november verboden na felle kritiek van politieke partijen en dierenorganisaties. Nu heeft de Provinciale Staten een diervriendelijk alternatief gevonden.

1200 zwerfkatten
Provincie Utrecht gaat 1200 zwerfkatten vangen | Foto: Carandoom/flickr

Kooien

De zwerfkatten leven in buitengebieden, waar ze onder meer zeldzame vogels en reptielen eten. In 2015 werden volgens Faunabeheereenheid (FBE) 950.000 dieren gevangen door verwilderde katten. De FBE kreeg toen de opdracht de katten neer te schieten, om de kwetsbare dieren te beschermen. Maar volgens de Vogelbescherming zijn de zwerfkatten niet eens het grootste probleem voor de vogelpopulatie. Juist het verdwijnen van steeds meer geschikt leefgebied door het steeds intensievere gebruik van het boerenland is het grootste probleem.

Gelukkig komt er definitief een einde aan het afschieten van katten, nu de FBE een samenwerking aangaat met de Stichting Zwerfkatten Nederland. Met kooien zullen speciale vangteams de katten vangen, waarna de dieren gecastreerd of gesteriliseerd worden. Zo wordt de populatie onder controle gehouden.

De katten worden herplaatst als boerderij- of manegekat of in een niet-kwetsbaar natuurgebied uitgezet. Gevangen kittens staat een warm leven als huiskat te wachten.

(Com)motie

Afgelopen november nam de Provinciale Staten een motie van de Partij van de Arbeid, GroenLinks en Partij voor de Dieren aan om te stoppen met het afschieten van de dieren. Jarenlang hebben diverse dierenhulporganisaties, waaronder de Stichting Zwerfkatten Nederland, gelobbyd zodat er eindelijk verandering zou komen. De discussie over het afschieten van de katten leidde tot veel commotie binnen de Provinciale Staten en veroorzaakte bijna een breuk binnen de coalitie.

In de motie stond dat in tien andere provincies het afschieten van katten wel verboden is en daar wel diervriendelijke alternatieven worden toegepast. De motie riep op tot het stoppen van het afschieten van de dieren. Nadat de motie werd aangenomen, moest Hanke Bruins Slot (CDA) op zoek naar een diervriendelijk alternatief. Dat diervriendelijke alternatief is nu gevonden, waarvoor 310.000 euro is uitgetrokken. Het wordt nu eerst ingezet in de buitengebieden rondom Lopik.

Afschieten

Al langere tijd was er kritiek op het afschieten. Zo werden regelmatig huiskatten gedood, terwijl hun baasjes bleven zoeken naar de vermiste katten. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat afschieten niet eens effectief is om de zwerfkattenpopulatie te beheren. De methode die de komende drie jaar toegepast wordt is volgens het onderzoek veel effectiever.

Bronnen:

© Animalstoday.nl Sophie Jongma