Naturalist en presentator Chris Packham heeft zijn steun uitgesproken voor een korte film van de dierenwelzijnsorganisatie Naturewatch Foundation. De video is gemaakt voor tieners en toont de wreedheid en de schokkende frequentie van dassengevechten, een bloedige sport die in het hele Verenigd Koninkrijk goed gedijt – ondanks dat het al sinds 1835 is verboden.

dassengevecht
TV-presentator Chris Packham steunt documentaire over dassengevechten | Foto: Naturewatch Foundation

De in Gloucestershire gevestigde liefdadigheidsinstelling nodigt iedereen die met tieners werkt uit om de zestien minuten durende documentaire op een geschikt tijdstip op het programma te zetten, met name middelbare scholen, jeugdwerkinstellingen, dassengroepen, natuurorganisaties en politieagenten.

De film, genaamd ‘Raising Awareness of Badger Crime’, wordt gepresenteerd en geproduceerd door Alex Collins, een jonge filmmaker en enthousiast natuurbeschermer. Collins neemt het publiek mee naar een plek diep in het bos, waar een dassenkolonie woont. Hij duikt in de levens van de dassen, onderzoekt hun ecologie en hoe belangrijk ze zijn voor hun ecosystemen. Maar hij toont ook de extreme wreedheid waarmee de dassen te maken hebben, zoals de gevechten met honden. Tieners leren hoe ze signalen van natuurcriminaliteit kunnen herkennen en hoe ze dassen kunnen helpen beschermen als ze vermoeden dat de dieren worden achtervolgd.

Packham, beschermheer van de Naturewatch Foundation, zei:

“De film geeft tieners de kans om meer waardering te krijgen voor en verbinding te maken met de natuur en met een dier waar ze hiervoor misschien weinig vanaf wisten. Zoals we inmiddels hebben geleerd, vooral tijdens de pandemie, wordt de natuur door velen van ons erkend als een bron van inspiratie en troost. Het is belangrijker dan ooit dat we de jongere generaties inspireren om voogden en beschermers te worden van onze natuurlijke wereld en alle mooie wezens die er wonen, met name de nederige en zwaar getroffen das.”

Collins, zoöloog, zei:

“Het feit dat dassengevechten onder grote publiek nog steeds een onbesproken thema is, bewijst hoeveel we nog moeten doen om deze misdaad tegen wilde dieren in het hele land te stoppen. Ik geloof dat alle generaties, jong en oud, de kracht hebben om positieve verandering teweeg te brengen en ik hoop dat deze film de eerste opstap vormt naar het inspireren van mensen om dat te doen.”

Naturewatch Foundation biedt deelnemende scholen op verzoek educatieve middelen ter ondersteuning van de film en een gratis roman over criminaliteit tegen wilde dieren aan. Het boek, ‘A Badger’s Tale’, werd geïllustreerd door kinderen van dertien tot zestien jaar die een tekenwedstrijd wonnen die werd beoordeeld door Chris Packham.

Caroline Ruane, CEO van de Naturewatch Foundation, zei:

“Ons bewustmakingsprogramma voor tieners over dassengevechten werd gelanceerd in 2018, maar werd tijdens de pandemie opgeschort vanwege coronamaatregelen. Door onze nieuwe film online te delen, hebben we onze boodschap zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Dassencriminaliteit kan een generatiekwestie zijn, waarbij kinderen getuige zijn van de betrokkenheid van hun ouders en niet registreren dat diens activiteiten moreel verkeerd zijn – of zelfs illegaal. Om Britse dassen van een gruwelijk einde te redden, nodigen we iedereen die werkt met tieners ouder dan dertien jaar werkt uit om onze tot nadenken aanzettende en gesprek-initiërende video met hen te delen via ons YouTube-kanaal. Jongeren kunnen de toekomst voor dit iconische dier veranderen.”

Klik hier om de film te bekijken

Persbericht Naturewatch Foundation