Met de vrijlating van vijf bergbongo’s in een beschermd wildreservaat in de hooglanden van Centraal-Kenia is een belangrijke stap gezet in het redden van de soort. Er leven nog minder dan honderd individuen op de hellingen van Mount Kenya, en daarmee is de soort in een kritieke fase beland.

Kenia
Is er hoop voor de bergbongo van Kenia? | Foto: Pixabay

De bongo is een antilope met een kastanje-kleurige vacht waarover aan beide zijden tien tot zestien beige verticale strepen lopen. Daarnaast heeft hij ook beige vlekken op zijn wangen, een zwarte buik, grote spiraalvormige hoorns en rechtopstaande haren over de ruggengraat. Het dier is een echte bosbewoner en komt niet graag uit de begroeiing tevoorschijn. Hij is dan ook, ondanks zijn behoorlijke formaat, een geliefde prooi van vele roofdieren, zoals leeuwen, luipaarden, hyena’s en de mens. Voor jongere exemplaren is de python een geduchte vijand.

Ernstig bedreigd

Er zijn twee variaties op de bongo: de laaglandbongo leeft – de naam zegt het al – in de regenwoudlaaglanden van West- en Centraal-Afrika. De iets grotere en zwaardere bergbongo leeft uitsluitend in de hooglanden van Kenia, en komt daar nauwelijks nog voor. Sinds 1950 is het aantal bergbongo’s drastisch gekelderd door stroperij, handel, roof en ziekte – waaronder een uitbraak van runderpest in de jaren ’80.

Reddingsprogramma

Al twintig jaar doen beschermingsorganisaties Mount Kenya Wildlife Conservancy (MKWC), Kenya Wildlife Service en Kenya Forest Service hun best de dieren te helpen in hun strijd om voort te bestaan. Daarvoor hebben ze achttien bergbongo’s, vier mannetjes en veertien vrouwtjes, uit Amerikaanse dierentuinen gehaald en teruggebracht naar Kenia. Deze groep heeft gezorgd voor vijf nakomelingen. Met de komst van het 314-hectare grote Mawingu bergreservaat is het mogelijk geworden de dieren in een beschermde omgeving vrij te laten. Een nieuwe fase in het herstel van de soort kan hiermee beginnen.

Reservaat

Dr. Robert Aruho, hoofd veterinaire dienst van MKWC ziet de vrijlating als een begin:

“Het echte werk begint nu pas. We moeten er voor zorgen dat de dieren zich goed kunnen redden in het reservaat, en daarna in het wild.”

Het reservaat is een belangrijke schakel in het plan om de bongo te beschermen. De Keniaanse overheid heeft een aantal jaar geleden een lange-termijn strategie afgekondigd waarmee de bergbongopopulatie in 2050 op 750 dieren moet worden gebracht. Het idee is dat jaarlijks tien bergbongo’s worden vrijgelaten in het reservaat, zodat na een aantal jaren een flinke kudde verwilderde bergbongo’s ontstaat. Vervolgens worden zij met inzet van kennis, geduld en toewijding helemaal van mensen onafhankelijk gemaakt. Het reservaat biedt daartoe een geschikte habitat, gebladerte en voldoende ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen.

Lokale gemeenschappen

Het succes van de plannen valt of staat met de medewerking van de lokale gemeenschappen in de omgeving. De grootste problemen die de bergbongo heeft zijn immers door de mens veroorzaakt. Natuurorganisaties werken samen met de bevolking om bos aan te planten op plekken waar het bos was verdwenen. Inmiddels zijn er met medewerking van drieduizend bewoners al 35.000 inheemse bomen geplant, en staan er nog vijfduizend op de planning. Julius Kamau van Kenya Forest Service:

“Samenwerking is cruciaal voor de bescherming van welke soort dan ook. We koesteren deze belangrijke partnerschappen in ons gezamenlijke streven om deze antilope te redden, een dier dat van zo groot nationaal belang is voor Kenia.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée