Er gloort hoop voor de Swinhoe schildpad, ook bekend als de Yangtze-weekschildpad. Tot voor kort leek een mannelijke Swinhoe schildpad, die in de Chinese Suzhou dierentuin leeft, de laatste van zijn soort. Nu er echter een vrouwtje van de diersoort in Vietnam is ontdekt, bestaat er nog een kans voor de schildpad om niet uit te sterven.

swinhoe schildpad  Yangtze-weekschildpad
Hoop op toekomst voor de Swinhoe schildpad | Foto: Wildlife Conservation Society Vietnam

Men vermoedde al dat er nog twee Yangtze-weekschildpadden in het wild leefden in Vietnam. Het was alleen niet bekend of het om mannetjes of vrouwtjes ging. In het najaar van vorig jaar vonden onderzoekers echter een van de twee dieren na een wekenlange zoektocht in het water van het Dong Mo-meer en de 86 kilo zware en een meter lange schildpad bleek een vrouwtje te zijn. Hoang Bich Thuy, directeur van de Vietnamese afdeling van het Wildlife Conservation Society:

“In een jaar met alleen maar slecht nieuws en treurigheid in de wereld biedt de ontdekking van dit vrouwtje een beetje hoop dat de soort een nieuwe kans op overleven wordt geboden.”

Wetenschappers gaan de dieren nu bij elkaar brengen en hopen op voortplanting. Sinds 2008 proberen wetenschappers in de Chinese Suzhou Zoo, waar het laatste mannetje verblijft, hem tevergeefs te laten voortplanten met een vrouwtje. Zij stierf echter in april 2019 na een poging tot kunstmatige inseminatie.

swinhoe schildpad Yangtze-weekschildpad
Nu er een vrouwtje in Vietnam is ontdekt bestaat er nog een kans voor de schildpad om niet uit te sterven | Foto: screenshot video Asian Turtle Program/YouTube

De Swinhoe schildpad is de grootste zoetwaterschildpad ter wereld. De soort wordt met uitsterven bedreigd bijna omdat er van zijn leefgebied weinig meer over is en omdat er op het dier gejaagd wordt als voedsel. De eieren van de schildpad worden als medicijn gebruikt in China. De zeldzame schildpad kan tot 130 kilo wegen en meer dan honderd jaar leven. Hier dier heeft in tegenstelling tot andere schildpadden een zacht schild.
.

.
De onderzoekers vermoeden dat er nog minstens één andere Yangtze-weekschildpad te vinden is in het meer. Er is namelijk ook een schildpad van zo’n 130 kilo zwaar gespot, mogelijk gaat het om een mannetje. Die hoopt men in het voorjaar van 2021, als het water lager staat, te vinden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rowena Façee Schaeffer