Deze week las ik in het AD een stukje over de straffen die mensen krijgen als ze hun dier mishandelen. Een middagje rechtbank om moedeloos van te worden.

Zo schopte de 23-jarige  Jerrold B. uit Vlaardingen zijn pup zo hard dat het dier ernstig gewond raakte. Om er een stoere hond van te maken, schudde hij de Staffordshire Bullterriërpup ook flink doorelkaar. De straf: Jerrold B. mag twee jaar lang geen hond meer houden.

De man zelf was er emotioneel onder. In de rechtbank verklaarde hij dat de puppy als een kindje voor hem was, maar tegen anderen blijkt hij gezegd te hebben dat hij het recht had het hondje doorelkaar te schudden.

Rechtbankhamer
Photo credit: lambdachialpha / Foter.com / CC BY-NC-SA

Volgende zaak: Dierenpension BOT in Rotterdam leek in eerste instantie een paradijs maar niets bleek minder waar. De hond van Rene de Ridder werd tijdens zijn verblijf in het pension tot drie keer toe gebeten.

“De aanblik op onze labrador Victor en zijn etterende wonden waren schokkend”, aldus de eigenaar gisteren tegen de politierechter.

Zijn hond werd in de zomer van 2011 ernstig verwaarloosd in het pension van Marcel van D. De pensionhouder vond het niet nodig een dierenarts te laten komen waardoor de diepe vleeswonden ontstaken en vol maden kwamen te zitten. De straf: een boete van 400 euro voorwaardelijk, met als bijzondere voorwaarde dat hij snel 200 euro aan de Dierenbescherming schenkt.

De 37-jarige Marjan van N. verhuisde zelf naar een ander huis maar liet haar hond achter in de oude woning. De bulldog Pepe werd ernstig vermagerd aangetroffen in een leeg huis. De straf: een boete (hoogte onbekend).

De 48-jarige Krijn van de B. gooide vorige maand jonge poesjes tegen een muur waarna de kittens overleden. Straf: Een voorwaardelijke boete (hoogte onbekend).

Tot slot de 46-jarige paardeneigenaar Irja D. Zij ging in zee met een alternatieve ‘paardengenezer’. Haar paard Grasita was doodziek maar ‘paardengenezer’ Jan Jonas overtuigde haar vooral geen pijnstillers en antibiotica te geven, maar voedingssuplementen. Het extreme lijden van dit arme dier stopte pas toen ze gevonden werd door de politie. Uitgeteerd, doodziek, met zweerhuid, letselwoekering en bloeduitstortingen in de neus. De straf: een boete van 700 euro.

Dit alles zo onder elkaar gezet te hebben, kan een ieder weldenkend mens toch maar één conclusie trekken: de straffen voor dierenmishandeling zijn echt schandalig laag! En hoe moet het zijn voor de mensen van de Dierenpolitie en LID. Die worden dagelijks geconfronteerd met dit soort misdrijven in de wetenschap dat een boete de straf zal zijn. Lijkt mij zo frustrerend!!!!

Deze week is de petitie aangeboden van Elk dier telt om de kamer op te roepen deze lage straffen aan te pakken. Ik hoop echt dat dit op korte termijn gaat gebeuren.

Sterilisatie poes
Sterilisatie door dierenarts Allard de Kam

Tot slot ook mooi nieuws. De Dierenbescherming Amsterdam is een actie gestart samen met twintig dierenartsen om in de maand juni honderd katteneigenaren 70% korting te geven op de sterilisatie van hun kat. Het Dierenziekenhuis Amsterdam heeft er nog een schepje bovenop gedaan, door voor alle aanmeldingen die via de Dierenbeschermingactie binnenkomen, een even groot aantal sterilisaties (met dezelfde korting) uit te voeren. Hulde!

Ik mocht met RTV N-H bij een sterilisatie aanwezig zijn. Dierenarts Allard de Kam voerde de operatie uit. Ik was nog nooit bij een operatie aanwezig geweest dus best spannend eigenlijk. Vooral ook omdat Allard ons eerst nog eens op het hart drukte dat sommige mensen bij de aanblik van een operatie flauwvallen. Gelukkig blijk ik niet bij deze categorie te horen. Onze cameraman daarentegen wel (ik zal geen namen noemen)…

Ik vond het waanzinnig interessant om te zien.  Uiteindelijk bleek de baarmoeder ontstoken dus deze werd ook meteen verwijderd. Met de poes in kwestie gaat het nu weer helemaal goed.

Dank Allard en team dat ik erbij mocht zijn!