De meerderheid van de volwassen adelaars in de Verenigde Staten heeft een hoog gehalte aan lood in het bloed. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Science. Het lood is afkomstig van jagersmunitie. De adelaars komen af op de karkassen van dieren die zijn neergeschoten door jagers. Daardoor kunnen de dieren loodfragmenten tot zich nemen van geweerpatronen en jachtweerkogels.

adelaars
Groot deel Amerikaanse adelaars lijdt aan loodvergiftiging | Foto: Pixabay

In het onderzoek onderzochten de wetenschappers het loodniveau van 1.210 adelaars in 38 staten. Ze ontdekten dat meer dan de helft van de volwassen vogels chronische loodvergiftiging heeft. Dit niveau van loodvergiftiging vertraagt de bevolkingsgroei van zee- en steenadelaars. Daarnaast heeft chronische vergiftiging gevolgen zoals verminderde bewegingen, moeilijkheden met het verteren van voedsel en een lagere weerstand.

Wetgeving

Natuurbeschermers pleiten al langer voor wetgeving die een verbod van lood in jagersmunitie mogelijk maakt. “Het is echt frustrerend dat loodvergiftiging bij roofvogels al meer dan 50 jaar bekend is en dat er in de meeste landen zeer weinig regelgeving is”, aldus Rafael Mateo, onderzoeker bij het een Spaanse Instituut voor onderzoek naar wilde dieren. Hij was niet betrokken bij het onderzoek, maar in Spanje worden roofvogels zoals de zee- en steenarend ook op grote schaal vergiftigd door lood uit munitie.

Bron:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom