Stichting Red een Legkip is een nieuwe opvang rijker in Dedemsvaart, Overijssel. In deze opvang zitten sinds maandag legkippen afkomstig uit een scharrelschuur, die vlak voor de slacht zijn gered. Vanwege corona was er geen officiële feestelijke opening, maar wel zijn de kippen feestelijk onthaald op een speciale kippentaart, om te vieren dat zij eindelijk mogen leven zoals het een echte kip betaamt.

Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart
Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart | Foto: Stichting Red een Legkip

De kippen in Dedemsvaart verblijven in de opvang zo lang als nodig is om aan te sterken, alvorens ze geadopteerd kunnen worden. Het goede nieuws is dat deze eerste 20 kippen gelijk al voor adoptie door dierenliefhebbers gereserveerd zijn. Mensen die in Overijssel een tuin hebben en een paar uitgebuite industriekippen eindelijk het leven willen geven waar ze recht op hebben, kunnen zich voor adoptie aanmelden via redeenlegkip.nl.

Vlak voordat de legkippen naar de slacht gaan koopt Red een Legkip tegen de slachtprijs telkens een groep kippen vrij. Deze kippen gaan eerst naar de opvangen om aan te sterken en om indien nodig medische verzorging te krijgen. Daarna worden ze geadopteerd door mensen die zich via de website daarvoor hebben aangemeld om hen eindelijk een mooi leven als kip in de tuin te geven.

Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart
Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart | Foto: Stichting Red een Legkip

Het leven van legkippen in de industrie

Het merendeel van de 44,5 miljoen legkippen, waaronder nog altijd 3,8 miljoen kippen in kooien (koloniehuisvesting), leven onder erbarmelijke omstandigheden. Kippen die zich letterlijk niet als kip kunnen gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen. Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen, pikken zij zichzelf en elkaar vaak kaal.

Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart
Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart | Foto: Stichting Red een Legkip

Een legkip in de industrie wordt gemiddeld maar anderhalf jaar oud en legt in die periode tussen de 300 en 400 eieren. Daarna wordt ze, omdat de productie van eieren iets minder wordt, niet meer als economisch rendabel gezien en is zij nauwelijks nog iets waard. Als dank voor het vele eieren leggen worden de kippen gevangen op een manier die pure dierenmishandeling is, in kratten gepropt en zo in een vrachtwagen richting het slachthuis in België of Polen getransporteerd, om daar op gruwelijke wijze gedood te worden en daarna als vrijwel ‘waardeloze soepkip’ verscheept te worden naar Afrika.

Vanwege corona honderden kippenlevens meer gered

Vorig jaar heeft Red een Legkip op deze manier 2393 legkippen gered van de slacht. Vanwege corona konden er honderden kippenlevens meer gered worden. In de ruim 9 jaar dat Red een Legkip actief is heeft zij ruim 16.000 legkippen kunnen redden van de slacht. De stichting heeft inmiddels 11 opvangplekken verspreid over het land: Amsterdam, Ochten, Twijzelerheide, Rijsenhout, Heeze en Horn), waaronder drie nieuwe opvangen in Dedemsvaart, Brouwershaven en Strijen en ​een in Lanaken in België en ​een in het Duitse Gangelt. Red een Legkip bestaat enkel uit vrijwilligers, die iets aan het onrecht willen doen wat legkippen in de industrie wordt aangedaan.

Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart
Nieuwe opvang Red een Legkip in Dedemsvaart | Foto: Stichting Red een Legkip

Intelligente voelende dieren

Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras, stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Van bange dieren veranderen de geredde kippen langzaam in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren.

Onderzoeken hebben aangetoond dat kippen net zo intelligent zijn als de meeste apen en op sommige vlakken intelligenter dan katten en honden. Kippen kunnen meer dan 100 individuen herkennen en onthouden, waaronder ook mensen. Ook kunnen kippen communiceren met elkaar; zij kunnen meer dan 30 verschillende geluiden maken. Ook kunnen kippen zich zorgen maken over de toekomst en is uit onderzoek gebleken dat kippen in staat zijn om empathie te ervaren.

Maar bovenal zijn kippen hele leuke dieren die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben en het niet verdienen om zo vreselijk te lijden in de industrie, enkel voor onze lekkere trek en economische belangen.

Bron: