Meer dan 100 gezonde varkens die in een opvang in Rome leven hoeven toch niet te worden afgemaakt. Dat heeft de Italiaanse rechtbank bepaald. Eerder besloten veiligheidsfunctionarissen dat de varkens preventief afgemaakt moesten worden om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest.

Varkenspest
Foto: Pexels.com

Hoger beroep

De meer dan honderd gezonde varkens uit een Italiaans opvangcentrum in Rome zijn aan de dood ontsnapt nadat In Defense of Animals in hoger beroep ging. Begin augustus besloten lokale gezondheidsfunctionarissen dat de dieren afgemaakt moesten worden. Dit met als doel om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Maar volgens In Defense of Animals hoefden de dieren in het Sfattoria degli Ultimi niet afgemaakt te worden omdat ze geen onderdeel van de vee-industrie zijn en de pest daardoor niet kunnen overdragen aan bijvoorbeeld mensen.

De rechtbank gaf de dierenorganisatie gelijk. Het Sfattoria degli Ultimi is namelijk een “opvangcentrum voor dieren in nood”. Zo zijn de dieren geregistreerd bij de juiste instanties en hebben ze allemaal microchips die bewijzen dat ze nooit in de voedselindustrie terecht zullen komen. De faciliteiten van Sfattoria degli Ultimi voldoen bovendien aan de bioveiligheidsregels om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Daarnaast verblijven de dieren in omheinde gebieden, waardoor de ziekte niet overgedragen kan worden. Sfattoria degli Ultimi heeft vijf kilometer aan grond op het platteland nabij Rome waar de varkens kunnen grazen.

“Het resultaat van de hoorzitting van vandaag is een triomf en een bewijs van het medeleven en de vriendelijkheid die deze dieren van nature verdienen”, zegt Erin Dobrzyn, campagnevoerder van In Defense of Animals.

Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest is een besmettelijk virus dat oorspronkelijk uit Afrika komt, maar sinds 2014 ook in Europese landen in opmars is. Zo raakten in 2018 honderden wilde zwijnen in België geïnfecteerd en in september 2020 werd ook het eerste geval van het virus in Duitsland ontdekt. In Nederland is het virus nog niet vastgesteld. De meeste besmettingen vinden overigens plaats in Azië, maar ook in Polen en Roemenië zijn veel uitbraken.

Besmetting vindt plaats door direct contact tussen de dieren, via geïnfecteerde teken, via besmette materialen of via besmet voedsel. Volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid zijn door de Afrikaanse varkenspest tussen 2020 en 2021 meer dan 1,5 miljoen varkens doodgegaan, ofwel door de ziekte, ofwel ter preventie om verdere besmetting te voorkomen. Overigens stelt het Centrum voor Voedselzekerheid en Volksgezondheid dat het massaal afmaken van de dieren geen verdere verspreiding helpt voorkomen. Ziekteverspreiding gaat namelijk voornamelijk via geïnfecteerde teken en via varkensvleesproducten die aan varkens op intensieve veehouderijen worden gevoerd. Voorspeld is dat in Italië dit jaar 9,9 miljoen varkens dood zullen gaan.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma