In een woning in Westzaan (Noord-Holland) heeft de politie eind vorige week 34 katten en drie honden uit een huis gehaald en in beslag genomen. De dieren waren zwaar verwaarloosd en de woning is onbewoonbaar verklaard. De katten en honden – die in slechte gezondheid verkeren – zijn inmiddels aan het herstellen in een opvanglocatie.

34 katten
34 katten en 3 honden zwaar verwaarloosd uit Westzaans huis gehaald | Foto: Pixabay

De situatie in de Westzaanse woning was zo erbarmelijk, dat de politie beschermende kleding aan moest om de woning te betreden. Een ooggetuige zag hoe de politie vervolgens met busjes af en aan reed om de katten die ze gevangen hadden uit het huis te halen. Volgens deze ooggetuige lagen er wel een stuk of honderd zakken kattengrit in de tuin en de steeg van het huis.

Stankoverlast

De bewoonster zou al langer voor problemen zorgen. Hoe ze aan de katten en honden kwam, is niet duidelijk. Buurtbewoners hadden al meerdere malen melding gedaan van stankoverlast, maar de gemeente deed hier niets mee. Een nieuwe buurman heeft er door lang aandringen uiteindelijk voor gezorgd dat iemand het huis onverwachts bezocht. Toen werd pas duidelijk hoe schrijnend de situatie was.

De brandweer heeft het huis samen met politie, justitie, de GGD en de woningbouwvereniging leeggehaald en de dieren in veiligheid gebracht. Ze waren in slechte gezondheid door de onleefbare situatie in de woning. De lucht was er zo slecht, dat de brandweer heeft geadviseerd om niet langer dan twintig minuten in het huis te blijven zonder ademlucht.

De dieren zijn nu in goede handen in een opvanglocatie en krijgen de zorg die ze nodig hebben om te herstellen.

Mensen zeer aangedaan

Op de Facebookpagina van Politie Basisteam Zaanstreek reageren mensen zeer aangedaan op het bericht. Velen begrijpen niet hoe het zo ver kan komen. Ook reageren er mensen uit de buurt die hun huisdier kwijt zijn; zij hopen dat deze zich misschien onder de inbeslaggenomen dieren bevindt.

De bewoners zijn ergens anders ondergebracht en krijgen de nodige zorg. Hun woning is namelijk onbewoonbaar verklaard. Op een later moment zullen de bewoners worden verhoord.

Het gebeurt wel vaker dat zogenaamde kattenverzamelaars veel meer katten en/of honden hebben dan hun leefomstandigheden aankunnen. Vaak denken deze zogenaamde ‘hoarders’ dat ze deze dieren redden. Maar vervolgens loopt het uit de hand en kunnen ze niet goed voor de dieren zorgen. Een inbeslagname en een houdverbod van dieren is dan de beste oplossing, hoewel dit laatste niet altijd wordt gedaan. Daardoor is de kans groot dat het weer opnieuw gebeurt, waardoor er veel dieren nodeloos lijden.

49 zwaar verwaarloosde katten en 5 stinkdieren in beslag genomen

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel