Dieren kunnen zeer bijzondere vriendschappen sluiten. Op begraafplaats Forest Lawn in Buffalo, New York, stelde een hert zich heel beschermend op ten opzichte van een gans en haar eieren. Ze verloor het nest niet uit het oog en indringers zoals kraaien joeg ze weg. Gewoonlijk houdt de ganzerik de wacht bij het nest, maar deze moedergans bleek er alleen voor te staan. De oplettendheid van het hert kwam daarom goed van pas.

Hert beschermt ganzennest
Hert beschermt ganzennest 

Merkwaardige vriendschap

Wilde dieren zijn welkom op Forest Lawn , de 150 jaar oude begraafplaats die ook als natuurpark fungeert. Vele dieren voelen zich hier thuis, zo ook de gans die een grote urn had uitgekozen om haar nest in op te maken. Na het verlies van haar maatje was ze heel kwetsbaar voor roofdieren. Een volwassen hert voelde zich blijkbaar aangetrokken tot de alleenstaande moeder en wierp zich op als beschermer van het nest. Op webcambeelden is te zien hoe ze in de buurt graasde en indringers wegjoeg. Bezoekers waren er ook getuige van dat het hert tussen hen en het nest in ging staan. Volgens deskundigen kunnen een gans en hert niet met elkaar communiceren, maar toch voelde het hert blijkbaar aan dat de gans wel wat hulp kon gebruiken.

Gezonde kuikens

Na een succesvolle broedperiode waggelden zo’n zeven ganzenkuikens met hun moeder uit de urn en over de begraafplaats. Hierna leek het hert zijn plicht te hebben gedaan, het dier hield het jonge gezin niet meer in de gaten. Volgens Craig Cygan van Borders on Patrol, het bedrijf dat de ganzen op het terrein geregeld verplaatst, was het gedrag van de moedergans uitzonderlijk. Volgens hem zou een gans het hert gewoonlijk uit de buurt van haar nest wegjagen door hard te gakken en met haar vleugels te slaan, maar blijkbaar waardeerde deze gans het gezelschap van het hert.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde