VIER VOETERSDe internationale dierenbeschermingsorganisatie VIER VOETERS roept het Roemeense Constitutioneel Gerechtshof op om de wet die de massale slachting van zwerfhonden mogelijk maakt een halt toe te roepen. “Dit is de laatste rechtbank die de macht  heeft om het bloederige plan van president Băsescu tegen te houden”, zegt Helma van de Vondevoort, directeur VIER VOETERS Nederland.

Het parlement heeft op 10 september een wet aangenomen die bepaalt dat alle zwerfhonden gevangen moeten worden, waarna zij na een verblijf van 14 dagen in een asiel afgemaakt mogen worden. Enkel adoptie kan hen redden. De wet mag alleen ingevoerd worden als er geen bezwaar wordt gemaakt door het Constitutioneel Gerechtshof van Roemenië.

Gecastreerd - Roemenië - gerechtshof
Gecastreerde pup | Foto: Vier Voeters

Ondertussen neemt het illegaal doden van honden door burgers nog steeds toe. VIER VOETERS onderneemt onmiddellijk juridische stappen tegen daders.

“We hebben bewijs dat de honden met gif, messen, touwen, vuur en geweren gemarteld en geslacht worden. Wanneer we ook bewijs hebben wie de dader is, zorgen we ervoor dat hij de maximale straf voor zijn wandaden opgelegd krijgt. We willen deze trend stoppen voordat het verandert in een hype”, aldus van de Vondevoort.

VIER VOETERS heeft sinds 2001 al meer dan 100.000 zwerfhonden gesteriliseerd in Roemenië en is nu een adoptiecampagne gestart. Van de Vondevoort:

“We willen een cultuur creëren waarin adopteren de regel vormt. Elk hond brengen we gesteriliseerd, ingeënt en gechipt naar zijn nieuwe huis. Terugplaatsen op straat is voorlopig geen optie, omdat honden daar niet veilig zijn.”

Blijf ondertussen de petities van zowel PiepVandaag.nl als Vier Voeters tekenen.

Persbericht Vier Voeters