Wetenschappers in Vietnam hebben een nieuwe plantensoort ontdekt. De Ensete lecongkietii, een verwant van de bananenplant, werd gevonden tijdens een onderzoeksproject gefinancierd door natuurorganisatie IUCN NL. De nieuw ontdekte soort bezit mogelijk genetische eigenschappen die een rol zouden kunnen spelen bij het verbeteren van de teelt van voedsel.

bananenplant
Foto: Wikimedia Commons

De plant is vooralsnog uitsluitend gevonden in een gebied van ongeveer een vierkante kilometer in de buurt van het Takou natuurreservaat aan de zuidoostkust van Vietnam. Met deze ontdekking komt het totaal aantal soorten van de Ensetefamilie op acht.

De onderzoekers verwachten dat de regio nog meer onontdekte banaanachtigen herbergt. “Deze ontdekking bewijst dat deze regio een bijzondere biodiversiteit kent en daarom een goede bescherming verdient”, aldus Maartje Hilterman van IUCN NL. Hilterman is sinds 2008 betrokken bij het project van de lokale onderzoeksgroep CDB Vietnam (Center for Biodiversity and Development).

Ecoloog Caspar Verwer van IUCN NL: “Dit soort ontdekkingen is belangrijk omdat hiermee nieuw genetisch materiaal beschikbaar komt dat mogelijk gunstige eigenschappen bezit voor de teelt van voedsel of de ontwikkeling van medicijnen. Nu we met steeds meer mensen op de wereld zijn, neemt ook de vraag naar plantaardige producten toe. We moeten hier steeds slimmer mee omgaan.”

De Ensete lecongkiettii groeit tot drie meter hoog en gedijt op een granietachtige ondergrond op zo’n 100 tot 400 meter boven zeeniveau. De plant heeft de status van ernstig bedreigd op de IUCN Rode Lijst, omdat zijn beperkte verspreidingsgebied verder wordt bedreigd door toenemende mijnbouw naar graniet.

Persbericht IUCN