Duizenden honden en katten worden wekelijks op gruwelijke wijze gedood op de markten in Noord Sulawesi (Indonesië). Naar schatting zijn zo’n 90 procent van deze dieren gestolen huisdieren of straathonden. Ze worden doodgeknuppeld, in brand gestoken en in stukken gehakt. Consumenten beweren dat het vlees genezende eigenschappen heeft en het eten ervan een traditie zou zijn.

honden- en kattenvleesmarkt
Gruwelijke honden- en kattenvleesmarkt in Indonesië | Foto: Dog Meat Free Indonesia

Helse taferelen

Indonesië telt zo’n tweehonderd markten waar dit soort vlees wordt verkocht. De provincie van Noord Sulawesi is het thuis van de twee meest beruchte honden- en kattenvleesmarkten op Indonesië; Tohomon’s ‘Extreme’- en Langowan Traditionele Markt. Downton Abbeyacteur Peter Egan reisde samen met Lola Webber, mede-oprichtster van de Change For Animals Foundation en vertegenwoordiger van de Dog Meat Free Indonesia campagne, naar de twee gruwelijke locaties.

Hun doel was om het leed van de dieren bloot te leggen op beeld. Zo is te zien hoe meerdere dieren opgekropt in stalen kooien onder de brandende zon verblijven, in afwachting van hun lot. Het is er onhygiënisch en de dieren kunnen de plas met bloed op de vloer ruiken, wat ze vervolgens nog banger en gestrest maakt. De dieren worden voor de ogen van de anderen in de kooi met grote stukken hout doodgeknuppeld en vervolgens in brand gestoken. Op deze manier worden de haren van het dier verwijderd. Echter, veel dieren bewegen nog steeds of laten spiertrekkingen zien wanneer hun lichaam in brand wordt gestoken. Sommige katten worden zelfs levend verbrand. Dit is de afschuwelijke realiteit van de ‘levende vleeshandel’ in Indonesië. Peter Egan:

“Er was niets dat ik kon doen om hun pijn weg te nemen, maar hun smekende ogen en de misselijk makende geur van bloed en brandend hondenhaar zijn helse taferelen die ik nooit zal vergeten.”

Andere slachtoffers

Naast honden en katten, wordt ook het vlees van slangen en hagedissen verkocht op dit soort markten. Toch wordt voornamelijk het vlees van honden en katten verkocht; meer dan een miljoen dieren worden jaarlijks geslacht in Indonesië. Egan:

“De absolute onverschilligheid voor dierenleed was zo volslagen schokkend en hartverscheurend. Ik zag talloze honden en katten wachten om te worden afgeslacht, om hun leven te verliezen op de meest wrede manier.”

Slechts een minderheid van de Indonesiërs eet honden- en kattenvlees, maar degenen die dit nog doen beweren dat het vlees genezende eigenschappen heeft en het eten ervan een traditie zou zijn.

Compleet verbannen

Volgens Dog Meat Free Indonesia (DMFI) bieden dit soort markten ook nog eens de kans om dodelijke ziektes, zoals rabiës, te verspreiden. Daarnaast leidt het tot het stelen van huisdieren zodat deze kunnen worden geslacht. DMFI strijdt voor een complete verbanning van dit soort praktijken in Indonesië, net zoals andere landen in de regio; Taiwan, Hong Kong, de Filipijnen en Thailand. Lola Webber:

“Duizenden honden en katten worden wekelijks gedood op de markten in Noord-Sulawesi en naar schatting bestaat 90% uit gestolen huisdieren of straathonden. Ook wordt ongeveer 80% geïmporteerd uit andere provincies, wat illegaal is volgens de anti-rabiës wetgeving van het land die het vervoer van honden over provinciale grenzen in gebieden met hondsdolheid verbiedt.”

Ondanks DMFI’s beelden van de wreedheden die plaatsvinden, de waarschuwingen voor de gevaren voor de volksgezondheid en het risico van de overdracht van rabiës, de landelijke en wereldwijde afkeuring en  de beloftes van actie van lokale en centrale overheden, blijven dit soort handelingen gewoon door gaan.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Joy de Vos