De hevige vrieskou van deze week zorgt voor problemen bij mensen én dieren. De telefoon van de krap 90 dierenambulances in Nederland staat dan ook roodgloeiend.

vrieskou
Vrieskou zorgt voor topdrukte bij dierenambulance | Foto: Pixabay

Vooral vogels hebben het zwaar

“Het is nog nooit zo druk geweest in de winterperiode”, zegt Susan van de Waal van de Stichting Dierennoodhulp Flevoland. Veel mensen bellen vanwege een kat die kou lijdt of een hond die buiten is, maar het zwaarst is het voor de vogels. Door de sneeuw en regen krijgen ze open plekken in hun verenpak, en lopen dan het risico ergens aan vast te vriezen.

Ook Stichting Dierenambulance Zwolle rijdt de hele dag af en aan, vaak glibberend en glijdend door woonwijken waar vaak niet gestrooid is. Medewerkster Ashna de Vries heeft bij deze winterse temperaturen altijd een handdoek en zelfs een kruik bij zich in de auto:

“De kans dat er dieren in de problemen komen door het winterse weer is aanwezig, en zo heb ik iets bij me om een dier op te kunnen warmen.”

Carmen Silos van de Dierenbescherming beaamt dat dieren onderkoeld kunnen raken:

 

“Wilde dieren zoals konijnen en herten redden zich nog wel met deze temperaturen, al is het misschien even wennen voor ze met 20 centimeter sneeuw.”

Ook zij benadrukt dat vogels kwetsbaar zijn, evenals weggelopen huisdieren op zoek naar beschutting.

Let op tijdens de wandeling

Gaat u deze dagen een wandeling maken, let dan goed op de dieren die u tegenkomt. Vogels met bevriezingsverschijnselen, dieren met bevroren pootjes of bijvoorbeeld katten die langdurig miauwen of zich vreemd gedragen. Door de kou zullen er ook meer zwerfkatten tevoorschijn komen, door de kou uit hun schuilplaats gedreven om voedsel en bescherming te zoeken. Ook als u met uw eigen dier de straat op gaat, is het belangrijk om op te letten. Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen e.o.:

“Hondenbezitters moeten echt goed uitkijken. Pekel in de pootjes kan voor veel problemen zorgen. Na elke wandeling dus even goed schoonmaken.’’

Vetpotjes en -bollen

De vogelopvang Utrecht verwacht veel meldingen. “We zien een stijging in het aantal meldingen als het slecht of koud weer wordt. Maar er zijn een paar dingen die mensen zelf kunnen doen om te helpen”, vertelt Folkert Nijboer.

“Zo kunnen mensen vetpotjes of -ballen (liefst zonder plastic netje) ophangen in de tuin of op het balkon, want eten zoeken gaat iets lastiger als er tientallen centimeters sneeuw ligt.”

Vogels zijn verder geholpen met zaden, ongezouten noten, of een bakje sla of andijvie. Liever geen brood, dat wordt nat en papperig, waardoor vogels het moeilijk kunnen doorslikken. Ook bevat het vaak weinig voedingsstoffen.

Voer eenden gezond voedsel, geen brood

 

Wintertips voor wilde en tamme dieren

Op de site van de Dierenbescherming staan handige wintertips voor tamme en wilde dieren. Wist u bijvoorbeeld dat het eenden helpt om stro op het ijs te leggen? Of dat een eekhoorn beter geen melk of brood kan eten? Of dat u de cavia niet naast de verwarming kunt huisvesten? Goed om te weten. En mocht u het niet meer weten en maakt u zich zorgen, bel dan de dierenambulance in uw buurt voor assistentie en advies.

Help dieren de winter door te komen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée