Voor de kust van Brits Columbia (Canada) hebben biologen voor het eerst in 60 jaar weer een Grote Oceaannoordkaper kunnen aanschouwen en bestuderen. Deze walvissensoort is sinds 1951 niet meer gezien en werd als zo goed als uitgestorven beschouwd.

Grote Oceaannoordkaper
Tekening Grote Oceaannoordkaper | Foto: Wikimedia Commons

De Grote Oceaannoordkaper is zo zeldzaam dat hij gedurende de vorige eeuw maar een zestal keren is gezien. In de tijden daarvoor kwam de walvis nog veel voor, maar dankzij de walvisjacht is de soort tot de rand van uitsterven gebracht. Wetenschappers schatten de huidige populatie op zo’n vijftig dieren.

Bioloog James Pilkington zegt:

“Ik kan het nog steeds nauwelijks geloven. Ik had nooit gedacht dat ik een Grote Oceaannoordkaper zou zien in mijn leven. Laat staan dat ik het dier meerdere dagen na elkaar zou kunnen bestuderen.”

James Ford, tevens bioloog en betrokken bij het onderzoek zegt:

“Dit is een fantastische ontdekking. Onze groep heeft wel 50.000 kilometer afgelegd tijdens onderzoek naar walvissen voor de kust van Brits Columbia, gedurende de afgelopen tien jaar en we hebben duizenden walvissen gezien, maar dit is de eerste Grote Oceeannoordkaper. Het is geweldig om het dier te zien en te kunnen bevestigen dat het dier er nog bestaat.”

North Pacific Right Whale

Bron: HBVL.be ©PiepVandaag.nl