Opnieuw heeft een deelstaat van Mexico besloten het stierenvechten uit te bannen. Op 21 augustus stemde in de staat Coahuila een meerderheid van het congres voor een verbod, op initiatief van gouverneur Rubén Moreira Valdéz.

stierenvechten
Lege arena | Foto: Pixabay

Coahuila is de derde staat van Mexico waar een verbod op stierenvechten is ingesteld. Eerder namen de staten Sonora en Guerrero hetzelfde besluit. Gouverneur Rubén Moreira Valdéz van Coahuila heeft aangegeven dat zijn wetsvoorstel is ingegeven door het verzoek van de Verenigde Naties om geen kinderen mee te nemen naar de arena, waar stieren voor het oog van het publiek gedood worden enkel en alleen voor de zogenaamde amusementswaarde. Tijdens de stemming in het congres van Coahuila waren er 16 voorstanders van het verbod en 5 tegenstanders.

Behalve staten neemt ook een groeiend aantal gemeenten in Mexico stelling tegen de wreedheid van het stierenvechten. Inmiddels hebben 7 gemeenten aangegeven dat er binnen hun grenzen geen stierengevechten meer mogen plaatsvinden. Wereldwijd ligt dit aantal nu op 132 gemeenten die deze achterhaalde traditie hebben verboden, zoals recent nog Palma de Mallorca, de hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep de Balearen.

Verheugd
Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) laat weten erg blij te zijn met het besluit van Coahuila:

“CAS International is zeer verheugd met dit nieuws. Onderdeel van het initiatief was een petitie voor het einde van het stierenvechten in Coahuila. Deze kon rekenen op de steun van duizenden mensen. CAS heeft geholpen deze petitie te verspreiden via de sociale media. Ook hebben we deelgenomen aan een tweetstorm die bedoeld was om het initiatief te steunen. CAS wil iedereen bedanken die ons via de sociale media heeft gesteund, de petitie heeft getekend en verspreid!”

Cultureel erfgoed
In oktober 2014 besloot het Europees Parlement om door te gaan met de subsidiëring van het stierenvechten via agrarische subsidies, die feitelijk bestemd zijn voor het fokken van vlees voor vleesconsumptie. In Spanje geldt het stierenvechten officieel als nationaal cultureel erfgoed. Laten we hopen dat het goede nieuws uit Mexico snel als voorbeeld zal dienen en ook in Europa een definitief einde komt aan deze wrede en achterhaalde traditie.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel