De grijze wolf is terug in Noord-Amerika, waar hij historisch gezien thuishoort. Het dier was in 1920 uitgestorven in het noorden van Californië, maar nu, bijna honderd jaar later zijn er weer grijze wolven in het gebied.

Grijze wolf
Grijze wolf | Foto: Chris Muiden [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons
Biologen van het California Department of Fish and Wildlife (CDFW), bevestigden deze week dat er inderdaad een roedel wolven is neergestreken in de staat. De wolvenfamilie verkeert in goede gezondheid en bestaat uit twee volwassen dieren en vijf pups.

CDFW directeur Charlton H. Bonham was dolgelukkig met het nieuws, in een verklaring zei hij:

“We hebben altijd geweten dat de wolven uiteindelijk naar huis terug zouden keren en nu is dat gebeurd.”

Bijna uitgestorven

Grijze wolven zwierven ooit over de hele westen van de Verenigde Staten, maar werden in het begin van de vorige eeuw door jagers en boeren met uitsterven bedreigd. De boeren en jagers zagen hen als roofdieren en beschouwden de wolven als probleemdieren die bestreden moesten worden.  Pas in de jaren 1990, toen een kleine groep wolven werd ondergebracht in Yellowstone National Park, kreeg de grijze wolf de aandacht die hij verdiende en begon het belang van de soort door te dringen. In 2011 werd de eerste grijze wolf in 90 jaar in Californië gezien, maar hij bleef niet lang. Gelukkig voor de nieuwe grijze wolf-familie, genaamd de Shasta Pack, is de houding ten opzichte van deze dieren veel veranderd. Mensen staan inmiddels veel positiever tegenover de grijze wolf dan vroeger. Vorig jaar werd in Californië besloten het dier voortaan aan te merken als beschermde diersoort en sindsdien is het strafbaar de soort kwaad te doen.

How wolves change rivers

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema