Het Spaanse parlement heeft stierenvechten officieel uitgeroepen tot nationaal ‘cultureel erfgoed’ voor de wet.

Stierenvechten - cultureel erfgoed
Foto: pmorgan via Compfight cc

Door deze beslissing krijgt het stierenvechten in het land een bijzondere status. In de wet zijn diverse maatregelen opgenomen ter bescherming en promotie van het barbaarse vermaak.

De Spaanse regering gaat nu trachten stierenvechten op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen.

Comité Anti Stierenvechten (CAS International) geeft op hun site uitleg over hoe het nu precies zit met de ingevoerde wet:

De Spaanse Senaat heeft op woensdag 6 november het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje verklaard. Het wetsvoorstel dat goedgekeurd is, is een sterk afgezwakte vorm van het pro-stierenvechten burgerinitiatief dat in februari 2012 werd ingediend.

Dit burgerinitiatief had als doel het stierenvechten tot cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural) van Spanje te bestempelen, het stierenvechten te promoten wanneer deelstaten het willen verbieden én het verbod van het stierenvechten in Catalonië op te heffen. Deze drie hoofddoelen zijn echter niet bereikt. Het stierenvechten krijgt de status cultureel erfgoed (Patrimonio Cultural) maar in een afgezwakte vorm: het is een symbolische status. De Spaanse regering of de deelstaten hebben geen wettelijke verplichting tot het beschermen van het stierenvechten.

Door de status Patrimonio Cultural kan men nu echter wel een aanvraag doen bij UNESCO om het stierenvechten op de lijst te plaatsen van beschermd immaterieel erfgoed. CAS International is bezig om dit te voorkomen en we vragen u om een petitie te tekenen, zodat UNESCO het stierenvechten niet op de Werelderfgoedlijst plaatst. Klik hier om naar de petitie te gaan.

Lees verder op de site van CAS International

Bron: AD.nl©PiepVandaag.nl