Uit nieuwe beelden is gebleken dat het nog steeds goed gaat met de welpen van de op 1 juli in Zimbabwe doodgeschoten leeuw Cecil. Een maand na zijn dood werd al bekend dat de broer van Cecil – Jericho – de rol van Cecil had overgenomen en diens jongen beschermde, samen met die van hemzelf.

Cecils welpen
De welpen van Cecil en Jericho | Foto: Facebook Safaris @ African Bush Camps

Er bestaan nu alleen zorgen over het lot van broer Jericho, zo meldt Wildlife At Risk International (WAR) op Facebook. De broer van Cecil is al een tijdje niet gezien en aanvankelijk gingen berichten de ronde dat hij ook ten prooi was gevallen aan stropers of trofeejagers, maar dat werd later weer tegengesproken. WAR deelde vandaag een fotobericht van Safaris @ African Bush Camps waarop te zien is dat het gelukkig nog steeds goed gaat met Cecils welpen. De beelden dateren van gisteren (27 augustus):

Cecil’s and Jericho’s cubs seen yesterday, all doing very well. Not to alarm anybody but where is Jericho???There…

Posted by WAR – Wildlife At Risk International on vrijdag 28 augustus 2015


Speld in een hooiberg
Er is intensief naar Cecil’s roedel gezocht, want het Hwange National Park in Zimbabwe is groot en zelfs met geavanceerde technieken is het vinden van een groep leeuwen in de bush zoiets als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch lukte het een team van de Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) eind juli als eerste om Cecil’s roedel op te sporen, niet lang na de dood van Cecil. De familie werd recent opnieuw op video vastgelegd en er was geen twijfel mogelijk: met de drie leeuwinnen en zeven welpen ging het goed. Cecil was het hoofd van deze roedel en wanneer de leiderspositie wegvalt, is de situatie van de familie onzeker.

Cecils welpen
Cecils welpen door de zoeker van de camera | Foto: screenshot video WildCRU

Het belang van behoud
David Macdonald is de oprichter en directeur van WildCRU en is verbonden aan de Universiteit van Oxford. David Macdonald’s Fieldteam volgt het leven van meer dan 200 leeuwen in het gebied. WildCRU heeft tot nu toe de geboorten, relaties, en de dood van meer dan 500 leeuwen vastgelegd. Macdonald was diep bedroefd door het nieuws over de dood van Cecil, die hij had gevolgd sinds 2008. Hij hoopt dat de dood van Cecil niet tevergeefs is geweest en dat het het publiek ertoe zal bewegen te helpen bij de bescherming van de leeuwen.

Einde aan de jacht
De 13-jaar-oude Cecil leefde in het omheinde Hwange National Park in Zimbabwe. Hij werd op 1 juli door de Amerikaanse tandarts Walter J. Palmer doodgeschoten. Een groot aantal dieren vindt de dood door dit soort trofeejagers, die een hoop geld neertellen om een leeuw te kunnen afschieten.  Wereldwijd wordt opgeroepen een einde aan de jacht in het gebied te maken en de jager terecht te stellen. Er is een petitie gestart om Zimbabwe te bewegen om jachtvergunningen voor bedreigde dieren te beëindigen en inmiddels zijn er al ruim 1,1 miljoen handtekeningen ontvangen. LionAid, een Britse non-profit organisatie die het behoud van leeuwen ondersteunt, heeft een beroep op de American Dental Association gedaan om Palmer te ontslaan.

Onderstaande video dateert uit betere tijden, toen Cecil nog leefde en zelf voor zijn roedel kon zorgen:

Bronnen: WildCRU, WAR International, Mail Online ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema