Was ze de weg kwijt of gewoon nieuwsgierig? Het antwoord zal waarschijnlijk altijd uitblijven. Feit is wel dat de verschijning van een zeehond in de Oudegracht in Utrecht voor veel verbazing heeft gezorgd, want zoiets zie je natuurlijk niet iedere dag.

Oudegracht
‘Een donzige knuffel’| Foto: screenshot video NOS.nl

Wijkagent Emile Vermeulen keek zijn ogen uit nadat hij reageerde op de melding dat de zeehond was waargenomen door een vader en zijn dochter. Het dier was inmiddels ter hoogte van politiebureau Paardenveld op eigen houtje uit de gracht geklommen en lag vlak langs het water. In een reactie liet Vermeulen weten de ontdekking ‘fantastisch’ te vinden en dat het dier gezond was:

“Hij zag er goed uit. Echt zo’n schattig, donzig knuffelbeest.”

 A Seal
De zeehond zou aanvankelijk naar Pieterburen gaan maar dat is uiteindelijk zeehondenopvang A Seal in Stellendam geworden, onder meer gesteund door het Lenie ’t Hart Zeehondenfonds. A Seal laat weten dat het goed gaat met het beestje:

“Ze is gelukkig niet heel erg mager, is heel fit en eet vis.”

Met het dier uit Utrecht meegeteld heeft A Seal sinds de opening in 2014 inmiddels 110 zeehonden opgevangen. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk weer wordt vrijgelaten, waarschijnlijk in de buurt van Texel of Terschelling.

Afgelopen nacht is er in de opvang van A Seal Stellendam een vrouwelijke Ringelrob binnengebracht. Ze zwom in de…

Posted by Stichting A Seal Centrum voor Zeezoogdierenzorg on vrijdag 28 augustus 2015


Sluizen

Het dier in kwestie is dus een ringelrob (Pusa hispida), een kleine zeehondensoort die normaal gesproken leeft in de Noordelijke IJszee. Toch worden ze ook wel eens in onze wateren waargenomen. Soms zwemmen zeehonden door sluizen heen, waarna ze opduiken in rivieren of grachten zoals gisteren in Utrecht. Meestal vinden ze zelf hun weg weer terug.

Bronnen: Stichting A Seal, NOS, RTL ©PiepVandaag.nl Bart van Riel