Sibongile George werkt bij de Southern Africa Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB) en helpt de pinguïnpopulatie door kleine pinguïns te begeleiden als ze uit het ei komen.

pinguïnpopulatie
De Afrikaanse of zwartvoetpinguïn | Foto: Paul Mannix/Wikimedia

Minder dan een eeuw geleden waren er in Zuid-Afrika een miljoen pinguïns aan het broeden. Sindsdien is dat aantal gedaald tot minder dan 23.000. De South African National Biodiversity Institute (SANBI) schat dat de Afrikaanse pinguïn in de komende 15 jaar zou kunnen uitsterven. Sibongile George wil helpen en doet dit door de kuikens uit de eieren te begeleiden. De kleintjes die het anders niet alleen zouden redden krijgen nu dankzij Sibongile toch dat nodige steuntje in de rug.

pinguïnpopulatie
Foto: Paul Mannix/flickr

Schade ongedaan maken
In 2013 begon Sibongile te werken als schoonmaker voor SANCCOB. Ze had nog nooit eerder met vogels gewerkt, maar ze voelde zich meteen thuis bij de dieren:

“Ik heb geleerd dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je doet. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om goed voor onze dieren te zorgen.”

Sibongile is nu revalidatie-assistent: ze maakt recepten klaar en bereidt vis voor de kuikens, verplaatst gewonde vogels naar een veilige plaats, biedt vogels met borstproblemen verneveling en creëert een schone plek waar de eieren uit kunnen komen. Samen met SANCCOB probeert Sibongile de schade, die mensen jarenlang hebben aangebracht, ongedaan te maken.

pinguïnpopulatie
Foto: Charlesjsharp/Wikimedia

Geroofd
Het is een langzaam proces; vervuiling van de zee, door onder andere olielekkages, vormt nog maar een klein gedeelte van het probleem. Jaren geleden werd de opeenhoping van zeevogeluitwerpselen, die door pinguins gebruikt werden voor hun nesten, uit elkaar gehaald en verkocht als landbouwmest. Hierdoor werden pinguïns gedwongen om zich op open terrein voort te planten waar ze blootgesteld waren aan extreme temperaturen en roofdieren. Hun eieren werden ook geroofd voor menselijke consumptie.

Hoewel beide gebruiken nu verboden zijn, is er nog steeds een lange weg te gaan om de afnemende pinguïnpopulatie te herstellen. Maar Sibongile blijft hoop houden dat we verbetering zullen zien als we maar blijven proberen. Haar werk bewijst dat de bemoeienis van de mens de pinguïns schade heeft toegebracht maar ze ook kan redden.

pinguïnpopulatie
Foto: Paul Mannix/flickr

Bron: Beautiful News ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen