Het wordt in de Amerikaanse staat New Jersey moeilijker om puppymills uit te breiden en nieuwe te beginnen. In een door de senaat aangenomen wet staat dat nieuwe puppyfarms voortaan alleen nog maar opvanghonden mogen verhandelen.

puppymills
Erbarmelijke omstandigheden | Foto: PETA/Wikimedia Commons

Dit lijkt een wat voorzichtige maatregel, want binnen veel puppymills in de Verenigde Staten heersen allesonterende toestanden. Maar de hondenfokkers hebben een stevige lobby in de huisdierindustrie, en hoe sterker die is des te kleiner worden de stapjes om via de wet iets aan dierenleed te doen.

1,2 miljoen een spuitje
The Humane Society schat dat er in de VS zo’n 10.000 puppymills zijn, die jaarlijks maar liefst 2,4 miljoen puppy’s ‘produceren’. Minder dan 3000 puppymills zouden voldoen aan de regels van het ministerie van Landbouw. Tegelijk komen er jaarlijks een slordige 3,6 miljoen honden in een asiel terecht en daarvan krijgen 1,2 miljoen uiteindelijk een dodelijke injectie.

Geld belangrijker
De nieuwe wet maakt het in bepaalde gevallen onmogelijk voor puppyfarms om uit te breiden. De kans dat nog meer nietsontziende hondenfokkers zich in New Jersey vestigen is nu ook een stuk kleiner geworden, want er mag alleen nog maar onder toezicht gehandeld worden in honden uit de dierenopvang. Daar wachten meer dan genoeg dieren op een nieuw huis. Senator Raymond Lesniak over de misstanden:

“De puppymills hebben de beruchte reputatie dat ze geld belangrijker vinden dan het welzijn van de honden en katten. Deze massale fokkerij heeft gezorgd voor veel inteelt, aandoeningen en gedragsproblemen. De inhumane omstandigheden hebben voor veel dierenleed gezorgd en tot mishandeling geleid.”

Stap
De wet verandert helaas nog niets aan de bestaande puppymills. Maar in een land waar het grote geld veel politieke invloed opeist is iedere stap er één. Volgens de huisdierindustrie en andere tegenstanders van de nieuwe wet ondermijnt de die ‘de huidige regels over huisdierenwelzijn, wordt het moeilijker om nieuwe dierenwinkels te openen en zal het keuzeaanbod dalen’.

Bronnen: Patch, Countryliving ©PiepVandaag.nl Bart van Riel