Afgelopen zondagmiddag werd door boswachter Jos Schouten een vogel ontdekt die sinds 1900 maar drie keer in Nederland is gezien. Het gaat om de sperweruil.

Sperweruil
Sperweruil | Foto: Nummer 12 (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Deze uil dankt zijn naam aan de vorm van zijn vleugels en zijn lange staart, die doet denken aan de sperwer. De vogel heeft een ronde kop en opvallende gele ogen. Hij wordt 36 tot 41 centimeter groot, waarbij het vrouwtje meestal iets groter is dan het mannetje. De vogel leeft in de uitgestrekte bossen van Noord-Amerika en in het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen. In Nederland is het dier zeer zeldzaam.

Schouten vertelt:

“Ik ben nog hevig aan het nagenieten. Ik woon in Zwolle en fietste vlak bij mijn huis toen ik een wel hele rare ‘torenvalk’ zag. Toen hij zich omdraaide zag ik direct dat dit iets bijzonders was. Grote gele ogen keken me scherp aan. M’n hartslag schoot omhoog. Ik fietste daarna in recordtempo naar huis om mijn verrekijker en vogelgids op te halen. De kijker maakte direct duidelijk dat het om een sperweruil ging.”

“Ik heb er een half uur lang naar gekeken. Hij zat op een lantaarnpaal bij een tunnel en ik kon de uil op ooghoogte goed gadeslaan. Af en toe vloog hij op om te jagen. Dan dook hij naar beneden om een muis te vangen.”

De boswachter van Natuurmonumenten deelde zijn vogelspot met Waarneming.nl en Twitter, tot groot genoegen van vele vogelaars.

Bron: Natuurmonumenten.nl ©PiepVandaag.nl