Olifant in circus
Foto: iStock Photo

De Duitse Eerste Kamer, de Bondsraad, wil een verbod op het houden van wilde dieren in een circus. De manier waarop ze worden gehouden, verzorgd en gedresseerd is ‘onnatuurlijk’, meent een meerderheid.

Het houden van apen, olifanten, beren, giraffen, neushoorns en nijlpaarden in rondreizende circussen moet wettelijk door de regering worden verboden, vindt de meerderheid. De dieren krijgen niet genoeg ruimte en beweging en worden van hot naar her gesleept voor optredens. Sommige dieren, die van nature zijn sociaal ingesteld, zijn gedwongen alleen te leven. Andere dieren die van nature juist alleen leven, worden in groepen bij elkaar gezet. Dat alles leidt tot ziektes, gedragsstoornissen en ‘niet zelden’ tot de dood, aldus de Bondsraad.

De circussen vinden een verbod belachelijk. “Circusdieren zijn geen vrije, wilde dieren. Ze worden onder toezicht van mensen geboren en opgevoed”, zegt Frank Keller van Circus Krone uit München, Europa’s grootste circus. “Onze leeuwen zijn al dertien generaties bij ons. Die zouden de wildernis geen dag overleven.” Het welzijn van de circusdieren moet gewoon beter gecontroleerd worden, vindt Keller.

In 2003 riep de Bondsraad ook al op tot een verbod, tot nu toe zonder resultaat. Diverse EU-landen hebben wilde dieren al uit het circus gebannen, waaronder Oostenrijk. Circus Krone heeft daartegen een klacht ingediend. Keller: “Het verbod is in strijd met de vrije beroepsuitoefening van dompteurs.”

In Nederland heeft de Partij voor de Dieren Zuid-Holland het College en de gemeenteraad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in een brief gevraagd een voorkeursbeleid te ontwikkelen voor diervrije circussen. Aanleiding voor de brief was de komst van circus Sidney naar Bodegraven, die o.a. kamelen, lama’s, en baby-kangoeroes in de voorstelling gebruikt.

De organisatie Wilde Dieren de Tent Uit strijdt al jaren voor diervrije circussen in Nederland en begon een petitie om wilde dieren in circussen te weren. Teken de petitie hier.

Bronnen: TZ-online en De Stentor