De autoriteiten van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben besloten om een einde te maken aan de verkoop en het gebruik van plastic rietjes in onder meer winkels, hotels, supermarkten en restaurants. Hiermee wil de stad haar impact op het klimaat verminderen.

rietjes
Buenos Aires verbiedt plastic rietjes | Foto: Pixabay

Sinds woensdag is het verboden plastic rietjes te tonen of ze aan te bieden aan consumenten in onder meer winkel, hotels, restaurants en supermarkten. Over zes maanden zal het gebruik ervan ook verboden zijn.

Milieuvervuiling is een groot probleem in Buenos Aires. Maandelijks produceert de stad 2 ton aan vuilnis. Een groot deel van het afval in het land bestaat uit plastic producten zoals tasjes en verpakkingsmaterialen.  Daarnaast vormen rietjes het vierde plastic product dat het meest gevonden wordt in oceanen en aan de kust.

Maar steeds meer steden en staten nemen stappen tegen plastic. Vorige week nog verbood Mexico Stad het gebruik van eenmalig plastic in de stad. Chili verbood vorig jaar het gebruik van plastic tasjes. Latijns-Amerikaanse landen als Costa Rica, Mexico, Colombia, Belize en Panama hebben ook al aangekondigd dat het gebruik van plastic tasjes verboden zal worden.

Zeereservaten

Vervuiling van de zeeën is een groot probleem in Latijns-Amerika. Veel landen in dit deel van de wereld proberen op andere manieren de mariene ecosystemen te beschermen, namelijk door het creëren van zeereservaten. Chili tekende vorige jaar drie decreten waarmee beschermde zeegebieden worden gecreëerd bij Paaseiland, de Juan Fernández-archipel en Cabo de Hornos. Hiermee beschermt Chili 1.3 miljoen vierkante kilometer aan oceaan.

Oceans
Foto: Schermafdruk Oceans, our blue planet

Ook Mexico maakte stappen in de juiste richting. Hier is in 2017 het grootste beschermde zeereservaat van Noord-Amerika gecreëerd, met een grootte van 140.000 vierkante kilometer. Het reservaat van Revillagigedo, een archipel in de Stille Oceaan, op zo’n 400 kilometer van Cabo San Lucas, is een beschermd zeegebied waarin visserij niet toegestaan is. Daarnaast is 22% van het Mexicaanse mariene gebied inmiddels door de regering als beschermde gebieden bestempeld. En Brazilië overweegt momenteel een voorstel om reservaten te creëren met een grootte van 900.000 vierkante kilometer waarmee voornamelijk walvissen beschermd worden. Maar om deze gebieden duurzaam te kunnen beschermen, is een verbod op plastic voor eenmalig gebruik elementair en steeds meer landen en steden in Latijns-Amerika zoeken manieren om de plasticproblematiek op te lossen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer