De Gedeputeerde Staten van Limburg heeft de bouw van gigastal in Grubbenvorst goedgekeurd. Er is besloten om de vergunning voor de wet milieubeheer voor de twee bedrijven, Heideveld Beheer en Kuijpers Onroerend Goed, die het Nieuw Gemengd Bedrijf willen opzetten, definitief vast te stellen. Het wachten is nu alleen nog op de bouwvergunning. 

Grubbenvorst
Foto: borden.plaatsengids.nl | H.W. Fluks

Heideveld Beheer wil de bestaande varkenshouderij uitbreiden met 10.836 biggenplaatsen, 600 kraamplaatsen, 2.436 plaatsen voor guste en dragende zeugen, 45 dekberen, 720 opfokzeugen en 20.580 vleesvarkens. Kuijpers Onroerend Goed wil een volledige keten opzetten voor de productie van vleeskuikens, inclusief broederij en slachterij. Binnen dit bedrijf zullen 74.448 ouderdieren en 1.059.840 vleeskuikens worden gehouden.

Actiegroep Behoud de Parel voert actie tegen de komst van de gigastal en meldt dat er verdere juridische stappen ondernomen zullen worden tegen de komst van het megabedrijf. De juridische strijd zal waarschijnlijk worden uitgevochten tot voor de Raad van State.

Eerder bleek uit onderzoek van Wakker Dier dat de omstreden gigastal voor 2,1 miljoen euro wordt gesubsidieerd door de overheid. Daarnaast komt het bedrijf in aanmerking voor financiële voordelen tot een bedrag van 11 miljoen euro.

Wakker Dier:

“De dieren komen er in de geplande gigastal bekaaid vanaf. Supermarkten zullen het vlees zelfs weigeren vanwege de dieronvriendelijkheid. De varkens worden zo dieronvriendelijk gehouden dat het niet eens voldoet aan de minimale normen die veel supermarkten ondertussen stellen aan hun goedkoopste varkensvlees.”

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl