Drie Franse slachthuizen worden gesloten nadat in april na routine-inspecties bleek dat de dieren werden mishandeld. Begin van dit jaar maakte de dierenbeschermingsorganisatie L214 gruwelijke beelden in verschillende slachthuizen in Frankrijk.

Franse slachthuizen
Foto: Wikimedia Commons

Zo is op de beelden uit het slachthuis in Soule is te zien hoe runderen, kalfjes, lammetjes en geitjes op gruwelijke wijze worden geslacht. De dieren worden hardhandig neergegooid, er wordt op ze gestampt en ze worden met ijzeren haken geslagen. Ze worden volledig bij bewustzijn opgehangen om uit te bloeden, waarbij ze stevig tegen spartelen. Ook is te zien hoe een geit levend in tweeën gereten wordt. Het personeel begint al met het uitbenen van de dieren terwijl ze nog in leven zijn.

En op beelden die werden gemaakt van juni 2015 tot februari 2016 in Vigan is onder andere te zien hoe schapen hard tegen de omheining worden gegooid en koeien en varkens slecht worden verdoofd waarna ze levend worden opgehangen. Ook het zogenaamde werkmateriaal is niet in orde. Terwijl de dieren lijden door de elektrische schokken die ze krijgen toegediend, is op het beeldmateriaal te zien dat zeker drie werknemers daar enorm veel plezier aan beleven.

De beelden hebben ook bij het ministerie van Landbouw wat teweeg gebracht, want tijdens de inspecties moesten de inspecteurs erop toezien dat de dieren geen onnodige pijn lijden tijdens de slacht. Bij 31 procent van de bedrijven blijken “gemiddelde afwijkingen te zijn vastgesteld”, zo blijkt uit het inspectierapport. Zo blijken medewerkers van de slachthuizen een verkeerd beeld te hebben hoe je levende dieren op een fatsoenlijke manier zou moeten behandelen en worden er fouten gemaakt bij de verdovingen.

87 slachterijen zijn verplicht hun systeem te verbeteren, structurele veranderingen door te voeren of een nieuwe opleiding aan te bieden aan het personeel. Acht slachterijen kregen een proces-verbaal en in totaal werden er 107 waarschuwingen uitgedeeld.

Dierenbeschermers van L214 zijn een petitie gestart om in alle slachthuizen verplicht cameratoezicht te bewerkstelligen. Al 150.000 mensen ondertekende de petitie en inmiddels zijn de handtekeningen overhandigd aan de minister van Landbouw, Stéphane Le Foll.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl