Love is a language, which the blind can see and the deaf can hear.
– Donald E. Wildman

Dit is Sally. Ze was misschien twee jaar oud toen we haar uit een asiel in het Noordwesten van de VS haalden. Twee maal eerder werd ze geadopteerd en tweemaal werd ze binnen een dag weer teruggebracht. Sally heeft namelijk wat problemen: ze is doof én blind.

lethal white hond
Sally | Foto:  © Erwin Vermeulen

Ze verbleef al een half jaar in het asiel, nadat ze samen met haar zusje langs de kant van een weg op het eiland Whidbey werd gevonden; waarschijnlijk gedumpt door een fokker, voor wie ze nutteloos waren. Sally’s zusje werd vanwege haar neurotische gedrag onmiddellijk afgemaakt. Ze waren beiden ‘lethal whites’.

Het ‘lethal white’-gen is een recessief gen en moet dus in beide ouders aanwezig zijn. ‘Lethal white’ ontstaat bij het fokken van honden voor het kleurenpatroon merle in de vacht, ook wel ‘tijger’ genoemd in het Nederlands of ‘harlequin’ in het Frans. Het is een dominante eigenschap van een licht patroon op een donkere achtergrond. Wanneer het merle-gen dubbel aanwezig is, spreekt men van homozygoot merle of ‘double-merle’; dit zijn de ‘lethal whites’. Het lichte kleurenpatroon verdubbelt, vaak tot bijna volledig wit met hier en daar wat donkere vlekken, maar het is geen albinisme!

De doofheid wordt veroorzaakt door het ontbreken van pigment in haarcellen die zich bevinden in het binnenoor en een onmisbare schakel vormen in het gehoor. Zonder pigment kan de haarcel de mechanische trilling niet doorgeven en bereikt het geluid de hersenen niet.

Meestal hebben ‘lethal whites’ diverse oogproblemen. Sally heeft aan haar linker oog microphthalmia, een abnormaal klein of niet gevormd oog. Met haar rechter oog kan ze nog wel licht van duisternis onderscheiden, maar de pupil reageert verder niet op licht.

Fokkers weten dit natuurlijk allemaal, of zouden het moeten weten, maar de populariteit van de merle vachten, en dus de financiële beloning voor fokkers, maakt het interessant om twee merles met elkaar te kruisen. Een worp van alleen maar  nieuwe merle puppies is de 25% ongewenste ‘lethal whites’ waard voor gewetenloze fokkers.

Bij veulens is dit syndroom dodelijk, omdat het gepaard gaat met een falend darmstelsel, vandaar de term ‘lethal’. Honden kunnen met menselijke hulp goed overleven, maar de dood komt vaak door de hand van de fokker, voor wie dove, blinde honden onverkoopbaar zijn. En waarom zou je een moeder een dergelijke ongewenste pup laten voeden?

In Nederland is het kruisen van honden, waarvan beide als een variant van merle op de stamboom staan vermeld, sinds 2009 verboden.

‘Lethal white’ is slechts een van de vele vreselijke gevolgen van het (door)fokken van honden. Het kopen van rashonden stimuleert het voortbestaan van dit dierenleed. Wanneer je een rashond koopt, veroordeel je dat dier misschien tot een leven vol pijn en jezelf tot flinke medisch kosten.

Meer hierover in de blog van Erno Eskens op PiepVandaag.

Je leven delen met een dove en blinde hond is niet altijd gemakkelijk, maar in de VS, waar ieder jaar nog 4 tot 5 miljoen honden vergast worden in asiels, maken honden als Sally weinig kans.

Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.

©PiepVandaag.nl