Elk jaar komen vele dieren in sloten of rivieren terecht, meestal met fatale gevolgen. Een konijn in Dublin had meer geluk: toen hij door een dierenbeul in de rivier werd gegooid aarzelde zijn eigenaar geen moment en sprong hem achterna.

john byrne
John Byrne en zijn konijn: Foto: Irish Examiner

Konijn in rivier gegooid
John Byrne is dakloos sinds zijn veertiende en zwerft door de straten van Dublin. Zijn ‘thuis’ wordt niet bepaald door muren en vierkante meters, maar door de liefde voor zijn familie: een bruin konijn en een Jack Russel terriër. In juli 2011 bedelde hij op de O’Connell brug toen hij de schrik van zijn leven kreeg. De 18-jarige Gary Kearney graaide konijn Barney uit zijn armen en gooide hem in de rivier Liffey.

Met gevaar voor eigen leven
Geschrokken keek John over de rand van de brug en vreesde het ergste. Wonder boven wonder was Barney niet overleden door de landing in het water, maar zwom rondjes. John sprong direct in de Liffey om Barney te redden, terwijl zo’n 200 mensen toekeken.

“Natuurlijk liet ik hem niet in het water achter, ik moest hem helpen. Barney bezweek in mijn armen, maar onder de brug gaf ik hem mond-op-mondbeademing. Hij had dood kunnen gaan!” Aldus John Byrne over zijn reddingsactie.

Dierenmishandeling niet getolereerd
Gary Kearney bleek al heel wat op zijn kerfstok te hebben en werd vorige maand door het gerechtshof in Dublin gelukkig veroordeeld voor zijn misselijke daad: hij pleitte ‘schuldig’ en kreeg vier maanden cel vanwege dierenmishandeling en marteling. John is blij met deze uitspraak. Hij was er niet zeker van of Kearney celstraf zou krijgen, maar is tevreden dat de rechter wreedheid tegenover dieren niet tolereert.

Animal Rights Action Netwerk (Aran) gaf John Byrne een onderscheiding voor zijn hulp aan een dier in nood.

Bekijk hieronder een video van de reddingsactie:

Bronnen: Care2, Mirror, Herald, BBC ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde