Ondanks de barre temperaturen leven er veel diersoorten op en rond de Noordpool. Meerdere diersoorten hiervan zijn vrij onbekend. Bij ‘de eenhoorn van de zee’ weet niet iedereen dat het om een tandwalvis of narwal gaat.

Hieronder volgt een korte beschrijving van dertien uitgelichte diersoorten die leven rond de poolcirkel.

Narwals - poolcirkel
Narwals | Foto: Wikimedia Commons

Narwal
De narwal is ook wel bekend als ‘de eenhoorn van de zee’. Deze tandwalvis heeft een grote slagtand die eruit ziet als een hoorn. Deze walvis is voornamelijk te vinden in de wateren van Groenland en Canada. De slagtanden van dit dier worden niet gebruikt tijdens de jacht. De narwal eet vooral inktvis. Deze walvissen kunnen vier tot vijf meter lang worden, exclusief de slagtand.

Beloegawalvis
Beloegawalvis | Foto via Arkive.org

Beloegawalvis
Beloegawalvissen zijn te vinden in Alaska. Slechts vijf soorten beloegawalvissen bestaan daar nog.

Poolvos
Poolvos | Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Poolvos
De poolvos is te vinden in de meeste delen van het noordelijk halfrond, zelfs in IJsland. In Scandinavië is deze vos een beschermde diersoort. In de zomer heeft de poolvos een bruingrijze vacht, in de winter verandert deze in een spierwit. Het dier wordt ongeveer 30 centimeter hoog.

Sneeuwuil
Sneeuwuil | Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Sneeuwuil
Sneeuwuilen zijn één van de weinige vogelsoorten in de poolcirkel die er het hele jaar door te vinden zijn. Wanneer ze nog klein zijn, zijn ze grijs van kleur. Als ze ouder worden veranderen ze in een spierwitte uil, vandaar de naam ‘sneeuwuil’.

Veelvraat
Veelvraat | Foto: Zefram [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Veelvraat
De veelvraat is familie van de marters. Dit dier heeft zijn naam niet te danken aan zijn eetgewoonten, maar aan een verbastering van het Oud-Noorse ‘fjellfross’. Dat betekent bergkat. Dit relatief kleine dier (65 tot 105 centimeter lang) valt makkelijk een grizzlybeer of eland aan.

Fluitzwaan
Fluitzwaan | Foto: Wikimedia Commons

Fluitzwaan
De fluitzwaan overwintert altijd in Midden-Amerika. In het voorjaar vliegt deze zwaan weer terug naar Alaska. Dit dier kan ongeveer zeventig jaar oud worden. De vleugels maken bij het vliegen een fluitend geluid, daar komt de naam fluitzwaan vandaan.

Canadese lynx
Canadese lynx | Foto: Erwin and Peggy Bauer, U.S. Fish and Wildlife Service [Public domain], via Wikimedia Commons
Canadese lynx
Door haar lange poten en brede poten kan de Canadese lynx makkelijk door de sneeuw lopen. Deze lynx valt door deze brede, zachte poten niet door de sneeuw heen en kan daardoor makkelijker jagen op de Amerikaanse haas.

Poolhaas
Poolhaas | Foto: Wikimedia Commons

Poolhaas
De vacht van deze haas past zich qua kleur aan aan de seizoenen. De zomervacht is grijsbruin en in de winter verandert de poolhaas in een spierwitte haas. De punten van de oren en de voetzolen zijn altijd zwart. De poolhaas is te vinden in Alaska, Canada en Groenland.

rode vos
Foto: Wikimedia Commons

(Rode) vos
De rode vos, ook wel bekend als ‘de gewone vos’, is over de hele wereld te vinden.

Papegaaiduiker
Papegaaiduiker | Foto: Taken by Thomas Gansow.Stephan Schulz at en.wikipedia. [Public domain], from Wikimedia Commons
Papegaaiduiker
Dit opvallende dier is vaak te vinden in het water. Hij duikt om op zoek te gaan naar vis en inktvis. Tijdens het broedseizoen heeft deze vogelsoort een opvallend gekleurde snavel. In de winter is deze snavel kleiner dan normaal.

Kariboe
Kariboe | Foto: Look Sharp! (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Kariboe

Een kariboe is een Noord-Amerikaans rendier. Hij leeft in Alaska, Canada, Rusland en Groenland. Het rendier is de enige hertachtige waarvan zowel het mannetje als het vrouwtje een gewei hebben.

IJsbeer
Foto: Wikimedia Commons

IJsbeer
De ijsbeer, ook wel bekend als poolbeer, is geelwit van kleur. Hij leeft alleen op en rond het noordpoolgebied en eet voornamelijk zeehonden. Mannetjes kunnen tot wel 2,6 meter lang worden en kunnen dan 800 kilo wegen.

Reuzenalk
Opgezette reuzenalk | Foto: Wikimedia Commons

Reuzenalk
De reuzenalk was de originele pinguïn. Hij leefde vooral in Canada. Het dier stierf uit rond 1800. De reuzenalk had hele kleine vleugels waarmee hij niet kon vliegen, maar wel goed kon duiken. Hij kon zowel overleven op het land als in het water.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser