Ang Lee’s ‘Life of Pi’ toont de sterke band die een Indiase tienerjongen met een Bengaalse tijger heeft opgebouwd. Mensen bedreigen het voortbestaan van de tijger, door houtkap verdwijnt hun leefomgeving. Maar ook hun prooi verdwijnt. Tijgers worden daarom steeds vaker in de bewoonde wereld gezien. Dit leidt tot conflicten: mensen en vee zijn hier namelijk een makkelijke prooi.

life of pi
Foto: Fox

Met een wereldwijde bekendheid van ‘Life of Pi’ hoopt dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), op meer aandacht voor de situatie van Bengaalse tijgers. In de film verblijft Pi, nadat hij door een schipbreuk van zijn ouders werd gescheiden, samen met een tijger op een reddingsboot. In eerste instantie is Pi bang dat de tijger hem zal doden, daarom probeert hij hem te trainen.

Er leven 1.706 tijgers in India, ruim de helft van de gehele wereldpopulatie. Dit is echter slechts een fractie van de 40.000 tijgers die hier tijdens de onafhankelijkheid van het land in 1947 rondzwierven. Volgens filmmaker Sapal is het halve werk gedaan zodra men beseft hoe belangrijk de tijger voor ons ecosysteem is.

Wildlife crime, het stropen van wide dieren, is ook een groot probleem. De vraag naar tijgerproducten vanuit Oost Azië, met name China,  is groot. In dit land worden tijgerbotten gebruikt in traditionele medicijnen. De op Nederland 2 vertoonde serie Dossier Wildlife Crime toont hoe men door middel van patrouilles tracht te voorkomen dat deze grote katten verdwijnen.

“Life of Pi” draait in een select aantal bioscopen in Nederland. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hieronder de trailer van “Life of Pi”:

Bron: Discovery ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils