Wereldwijd groeit de weerstand tegen de handel in wilde dieren

Een goed begin van het nieuwe jaar voor Afrikaanse olifanten. Na de Verenigde Staten en Frankrijk gaat nu ook de Chinese overheid haar in beslaggenomen voorraad ivoor vernietigen. Dat heeft het ministerie van landbouw laten weten. Volgens de verklaring is Wildlife Trade een ‘serieus probleem‘ en wil men met de vernietiging van aanstaande zaterdag bewustwording onder de bevolking creëren en laten zien dat China de handel in wilde dieren een halt toe wil roepen.

Ivoor
Ivoor

“Na het voor olifanten verschrikkelijk verlopen 2013 is dit een prachtig begin van het nieuwe jaar. Dit zijn pas echt goede voornemens”, zegt een opgetogen Rikkert Reijnen van het IFAW. “China is veruit de grootste importeur van illegaal ivoor ter wereld. Vorig jaar alleen werd er door de Chinese douane een recordhoeveelheid van 41 ton in beslag genomen. Deze stap is dus erg belangrijk. Voor de olifanten, als signaal naar stropers en handelaren, maar ook wat betreft bewustwording voor de Chinese bevolking. Sommige Chinezen weten bijvoorbeeld helemaal niet dat olifanten gedood worden voor het stukje ivoor dat zij zo graag in huis willen hebben”, aldus Reijnen.

Ivoor is na een verbod van vele jaren sinds 2008 weer legaal te koop in China, maar onder strikte voorwaarden en alleen uit oude voorraden. Die voorraden blijken echter verre van toereikend.

Het gaat door de toenemende vraag inmiddels zo slecht met de Afrikaanse olifant dat er een zeer reële kans is dat het grootste levende landzoogdier in 2025 volledig is uitgestorven.

Reijnen: “Nu ook China vandaag heeft laten weten hun eigen voorraad te zullen vernietigen en de handel in wilde dieren hard aan te gaan pakken, gloort er weer hoop voor de dieren. Dit is de eerste stap naar een totaal verbod op ivoor in China en daarmee bijzonder goed nieuws voor de Afrikaanse olifant.”

Net als in de Verenigde Staten en in Frankrijk wordt de vernietiging groots aangepakt. Zo zal aanstaande zaterdag 6 januari, naast verschillende hoogwaardigheidsbekleders, de populaire Chinese actrice en zangeres Li Bingbing op het evenement aanwezig zijn om een statement tegen ivoor te maken.

Persbericht IFAW