Onderzoek van de Universiteit Utrecht en Kadera aanpak huiselijk geweld toont een duidelijk verband aan tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Bij geweld in een gezin blijkt geen van de gezinsleden veilig.

Asielkat

Aantoonbaar gewelddadig
De onderzoekers interviewden 162 vrouwelijke huisdiereigenaren tussen de 20 en 59 jaar. De ene groep bestond uit vrouwen die na huiselijk geweld in opvangcentra verbleven en de andere groep uit vrouwen uit de algemene bevolking. Van de eerste groep zei 54,9 procent dat de partner ooit een dier mishandelde of doodde, bij de tweede groep was het percentage 5,4.

Bredere hulpverlening
In Australië, Canada, Ierland en Amerika was dit verband tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling al eerder aangetoond. Volgens de onderzoekers heeft deze uitkomst grote maatschappelijke relevantie. Ze raden aan dat vrouwenhulpverleners zich voortaan ook om de huisdieren van slachtoffers bekommeren. Aan de andere kant moeten dierenartsen en dierenpolitie bij meldingen van dierenmishandeling juist alert zijn op menselijk leed.

Mens en dier onveilig
Toch is dierenmishandeling geen vaste voorbode van huiselijk geweld: ruim 68 procent van de vrouwen die met beide misdrijven te maken had, werd zelf eerder mishandeld dan het huisdier. Wat de relatie tussen de twee dan wel is, werd helaas niet onderzocht. Uit het onderzoek kan wel de voorlopige conclusie worden getrokken dat als iemand in het gezin onveilig is, mens of dier, uiteindelijk iedereen in het gezin onveilig is.

Bron: KIJK ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde