Hoeveel Indische bruinvissen zwemmen er nog rond in de Chinese Jangtsekiang rivier? Onderzoekers zijn een expeditie aan het voorbereiden om te achterhalen hoeveel exemplaren van deze zeer bedreigde walvissoort nog overleven in het zwaar verontreinigde water.

Indische bruinvis
Indische bruinvis zwemmend in de Jangtsekiang rivier

Er zijn minder dan 1800 van deze dieren in het wild te vinden, voornamelijk in het centrale en lagere gedeelte van de 6300 kilometer lange rivier, Jangtsekiang en in twee aangrenzende meren, te weten het Dongting en Poyang meer.

Twee recente onderzoeken naar de bruinvis, geven aan dat de populatie in het Dongting meer enorm is afgenomen. De populatie in het Poyang meer is veel stabieler maar heeft maar 450 exemplaren.

Het dier zal binnen 15 jaar uitsterven tenzij er direct maatregelen worden genomen. De grootste bedreigingen komen van verontreiniging, zandwinning, schroeven van boten en vissen door gebruik te maken van elektrische schokken, die de vissen en ook de Indische bruinvissen verlammen.

Chinese vlagdolfijn

De expeditie met betrekking tot de Indische bruinvis volgt zes jaar na een zelfde onderneming voor de Chinese vlagdolfijn. Die expeditie liep slecht af, want er werd geen enkel exemplaar gevonden. Dit dier is dan ook sindsdien functioneel uitgestorven verklaard.

“We zijn op dit moment niet optimistisch over de verwachte resultaten voor dit onderzoek”, aldus Wang Ding, onderzoeker verbonden aan het Chinese wetenschappelijke instituut voor de hydrobiologie.

Collega Wang Kexiong voegt hier aan toe:

“De status van de soort Indische bruinvis is symbolisch voor de gezondheid van het Jangtsekiang ecosysteem. Het is de Chinese vlagdolfijn al verloren en kan de Indische bruinvis niet ook nog eens verliezen.”

De expeditie zal zo’n 1700 kilometer van de rivier beslaan. De eerste resultaten verschijnen midden tot eind december, het rapport wordt maart 2013 gepubliceerd.

Bron ©PiepVandaag.nl